SDBiH: “Sječa glava” u TK, Vlada želi instalirati podobne kadrove

Vijesti 16. maj 202121:46 1 komentar
Shutterstock

Socijaldemokrati BiH (SDBiH) u saopštenju su poručili da je Vlada Tuzlanskog kantona krenula sa "sječom glava" u ovom bh. kantonu. Iz SDBiH ističu da je imenovan novi Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, razriješeni upravni odbore Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Službe za zapošljavanje TK, iako im nisu istekli mandati.

“U okviru kadrovskih pitanja ‘ekspertna’ Vlada Tuzlanskog kantona sredinom februara krenula je sa ‘sječom glava’ nepodobnih kadrova, te je tako privremeno imenovala novi Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK i razriješila upravne odbore Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Službe za zapošljavanje TK, iako im nisu istekli mandati”, saopštili su.

Oni navode da su “eksperti okupljeni oko SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke usvajanjem amandmana na izmjene zakona o obrazovanju u Tuzlanskom kantonu smijenili su 121 direktora osnovnih i srednjih škola.”

Kada su u pitanju nova imenovanja, navode iz ove stranke, Vladi TK se žuri.

“Prvenstveno zbog instaliranja svojih podobnih kadrova. Međutim, kada su u pitanju medicinski radnici, radnici koji su u posljednih godinu dana uložili nadljudske napore u borbi protiv bolesti COVID-19, na njih se niko ne obazire, te tako ostaju i bez kolektivnog ugovora. Na ovaj način preko 2.500 medicinskih radnika se nalazi na ‘ničijoj zemlji’, bez ikakvih prava”, navode iz SDBiH.

Proces “mirenja” Vlade TK i radnika zaposlenih u zdravstvu je pred istekom, ocijenili su iz ove stranke, te bi se sutra trebao i potpisati kolektivni ugovor kojeg prema posljednjim saznanjima Vlada TK ne želi prihvatiti.

Socijaldemokrate BiH, navode u saopštenju, podržavaju medicinske radnike u borbi za njihova prava, te pozivaju nadležnog inspektora rada da uđe u Ministarstvo zdravstva TK kako bi se “nepravda prema medicinskim radnicima otklonila.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare