SDP BiH će uputiti amandmane na Zakon o izvršenju budžeta FBiH

Vijesti 09. jan 202210:49 1 komentar
SDP BiH

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) uputit će, navode u saopćenju za javnost, u ponedjeljak u parlamentarnu proceduru 17 amandmana na Zakon o izvršenju budžeta FBiH, koji implementira preporuke Ureda za reviziju FBiH, štiti zakonitost i transparentnost utroška javnog novca, te suspenduje pravo potpisivanja platnih naloga osobama sa potvrđenom optužnicom.

“Konkretno, jedan od amandmana, u skladu sa preporukom revizije, ukida pravo političarima da putem tekuće rezerve dijele javni novac bez jasnih kriterija i netransparentno, kao da se radi o privatnom novcu. Set od dodatnih 15 amandmana implementira praksu da za sve odluke/uredbe o raspodjeli desetina miliona javnog novca mora uslijediti i obavezna saglasnost oba doma Parlamenta”, navodi se.

Kako SDP BiH navodi u saopćenju za javnost, iskustva ranijih godina i naknadne analize revizije utvrdili su bezbroj nezakonitih aktivnosti, gdje se novac za čuvanje radnih mjesta dijelio onima koji su radnike otpuštali.

“Smatramo da je važno da se programski aspekt utroška novca od strane Vlade FBiH nadzire od nadležnih tijela Parlamenta FBiH, čime se osigurava nužno potrebna transparentnost, ali i dodatni kontrolni nadzor. Također, Vlada FBiH se nalazi u situaciji, koja je pravni nonsens, a to je da se potpisnici platnih naloga nalaze pod optužnicom za zloupotrebu javnog novca i da isti nastavljaju raspolagati sa 5 milijardi KM. Jasno je da se radi o visokom stepenu anarhije i nedostatka političke kulture, koja je produkt tehničkog mandata i neimplementacije izbornih rezultata. Usvajanjem jednog od predloženih amandmana privremeno suspendujemo pravo raspolaganja osobama koje su u sudskom procesu sa potvrđenim optužnicama, što je i praksa te iste Vlade FBiH prema državnim službenicima u sličnim slučajevima”, saopštili su iz ove stranke.

Iz SDP BiH navode i to da se na ovaj način dokazuje da je BiH pravna država i da ista pravila vrijede jednako za sve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare