SDP BiH pozvao Republiku Tursku da uvede sankcije Dodiku

Vijesti 19. jan 202215:40 > 15:44 8 komentara
Anadolija

Nakon jučer održanog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a nakon kojeg su poslate poruke i o situaciji u Bosni i Hercegovini, oglasili su se iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) upozorivši da bilo kakav dogovor dvojice predsjednika ni na koji način nije obavezujući za BiH. Iz SDP-a su pozvali Republiku Tursku na uvođenje sankcija predsjedniku SNSD-a, Miloradu Dodiku.

Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, koje su, unatoč brojnim manama i problemima u funkcioniranju, ipak naše državne institucije, ističu iz SDP-a BiH, naglašavajući kako samo one potvrđuju suverenost i nezavisnost, zbog čega se moraju čuvati, poštovati i izgrađivati.

“Bosna i Hercegovina neće nikome služiti za potkusurivanje i neće se o nama odlučivati kao na Berlinskom kongresu. Zato, bilo kakvi dogovori lidera dvije tuđinske zemlje o medijatorstvu, kao i najava da će dovesti navodne etničke lidere za isti stol u Beogradu ili Istanbulu, odnosno, izvan Bosne i Hercegovine, nije i ne može biti put očuvanja institucija Bosne i Hercegovine”, naveli su u saopštenju za javnost iz Socijaldemokratske partije. Dodali su da se o Bosni i Hercegovini mora odlučivati u njenom Parlamentu, a nikako po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama.

Pozvali Tursku na uvođenje sankcija Dodiku

U saopštenju su pozvali Republiku Tursku da slijedi put NATO saveznika Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Miloradu Dodiku, njegovim finansijerima, ali i akterima iz Srbije koji surađuju s Dodikom.

“To je idealna prilika da Turska i djelom potvrdi deklarativnu podršku Bosni i Hercegovini”, smatraju iz SDP BiH.

Kako ističu, sankcijama prema rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji ih podržavaju, umjesto davanjem vjetra u leđa rastakanju Bosne i Hercegovine svođenjem rješenja krize na dogovor plemenskih vođa, pokazuje se koliki je ko prijatelj našoj zemlji i njenim građanima.

“Na kraju, kakav se uopšte dogovor s Aleksandrom Vučićem može postići u korist Bosne i Hercegovine”, pitaju iz ove bh. partije.

“Bez obzira na vaninstitucionalne pokušaje derogiranja državnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, Turska, Srbija a i Hrvatska moraju znati da su za izmjene Ustava BiH nužne ruke i opozicionih stranaka koje su se na inicijativu SDP BiH okupile oko jedinstvenih principa zaštite države. Zato, dogovori navodnih plemenskih lidera otpadaju kao opcija, a deblokada institucija i pregovori u Parlamentu BiH su jedini ispravan put za našu državu”, navode u SDP-u Bosne i Hercegovine.

“SDP neće popustiti niti milimetar od stava da se o Bosni i Hercegovini odlučuje u Bosni i Hercegovini, a da su svi pregovori tek uvod jedinoj obvezujućoj diskusiji u Parlamentu Bosne i Hercegovine”, stoji u zaključku saopštenja za javnost.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je sastanak s političkim liderima iz Bosne i Hercegovine, koji bi mogao biti održan nakon izbora u Srbiji. On je s predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem učestvovao na sastanku Vijeća za saradnju na visokom nivou između Turske i Srbije, održanom u Ankari. Turski je predsjednik nakon ovog sastanka govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini najavivši okupljanje “tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare