SDP: Hitno dostaviti prijedlog zakona o zabrani gradnje malih hidrocentrala

Vijesti 14. jun 202109:27 0 komentara
SDP BiH

Obzirom da je prošlo više od 30 dana od usvajanja nacrta zakona, a da Vlada FBiH nije ispoštovala rok koji joj je dao Predstavnički dom za slanje prijedloga zakona kojim se zabranjuje gradnja malih hidrocentrala, SDP BiH zahtijeva od Vlade i premijera Fadila Novalića hitno dostavljanje prijedloga zakona koji će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

– S druge strane, opstrukcija tog zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH je tolika da se isti još uvijek nije razmatrao ni u formi nacrta ni prijedloga na ovom domu. SDP BiH ovim putem poziva parlamentarnu većinu koju predvode HDZ i SDA u Domu naroda da hitno razmatraju zakon kako bi procedura u oba doma bila izjednačena – saopoćeno je iz SDP-a.

Nažalost, dodaje se u saopćenju, obzirom na inertnost Vlade FBiH, kao i pojedinih opština, ovih dana se uprkos protivljenju mještana lokalne zajednice nastavlja gradnja mini hidrocentrala koje su ranije dobile dozvole poput ove na Neretvici (opština Konjic).

– Evidentno je bilo sumnjivih radnji kada je u pitanju izdavanju istih i zbog toga je potrebna cjelovita revizija postupka i procedura svih izdatih dozvola – tvrde u SDP-u.

– Na potezu su premijer Novalić i Vlada Federacije BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula koje smo u proteklom periodu mogli čuti od njih – poručuju z SDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!