SDP poziva vlast na hitnu nabavku namirnica i energenata iz rezervi na tržištu

Vijesti 06. feb 202214:09 > 15:27 0 komentara
N1 BiH

"Izvjesna destabilizacija sigurnosnih i političkih prilika u Evropi zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, može rezultirati poremećajima i prekidom opskrbnih lanaca, što bi izvjesno moglo dovesti do još veće inflacije. Na ovo upozoravaju brojni stručnjaci širom svijeta", a to u svom saopštenju navodi i SDP BiH, koji traži od entitetskih i državne vlade detaljan izvještaj o stanju robnih rezervi.

“Tim povodom, evropske države pune rezerve osnovnih životnih namirnica, goriva i plina. Samo stabilnim rezervama se mogu kontrolisati inflatorni tokovi i osigurati opskrba građana nužnim namirnicama. Međutim, u isto vrijeme, vlasti u BiH spavaju zimski san”, navode iz SDP-a BiH.

Napominju da je Vlada FBiH u mandatu SDP-ove vladavine povratila vlasništvo nad Terminalima, te da je ta vlada, kako kažu, prva i jedina koja je rezervama intervenisala da spriječi porast cijena brašna. Dodaju da je trenutna vlast u FBiH, nažalost, u potpunosti urušila sistem robnih rezervi u Federaciji BiH.

“Ugovori za osiguranje robnih rezervi se potpisuju sa trgovačkim lancima što je apsurd. Svrha robnih rezervi je da se njima kao ekonomskim ‘osiguračem’ ne može trgovati na otvorenom tržištu, a ne da stanje rezervi vežete za tržište na kojem će se pojaviti nestašica sa prvim znakom krize. Slično je stanje i u RS-u”, napisali su u saopštenju.

Pozivaju vlast na svim razinama da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, umjesto da se, kako kažu, nadaju da trgovci dolaskom krize neće prodati namirnice za što veći profit, što je paradoksalno. Isto važi i za nabavku rezervi plina i goriva, dodali su.

Nadaju se da će vlast, kako navode, barem jednom pokazati ozbiljnost s obzirom na situaciju i napraviti jedan jedini ispravan potez na kraju svog mandata u kojem su samo gomilali afere, praznili rezerve i trošili javni novac, ostavljajući iza sebe ekonomsku i demografsku pustoš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!