SDP BiH želi formirati treći blok u Republici Srpskoj

Vijesti 06. maj 202114:43 > 14:49 6 komentara
N1

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH danas je pozvala političke stranke da se pridruže formiranju trećeg bloka u Republici Srpskoj.

“Naše je mišljenje da se BiH danas brani u RS-u i da se brani suprostavljanju ovih ideja razdružiovanja mirne podjele i uopšte priče o tim temema”, naveo je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Zbog toga, kako je rekao, su odlučili, da naprave svoj “non-paper” kojim će pozvati sve političke partije na političkoj sceni u BiH koje drže do teritorijalnog integriteta i suverentiteta BiH, te da pokušaju dogovoriti i oformiti formiranje trećeg bloka u RS-u.

“Da izađemo na Opšte izbore i da iskreno i odgovorno uđemo u taj projekat, i tada ćemo biti u prilici da govorimo o značajnijem broju zastupnika u NSRS-u, i bićemo u prilici da imamo dva zastupnika u državnom parlementu i bićemo faktor koji će odlučivati ko će biti u Domu naroda kad je u pitanju RS i da možemo imati oba potpredsjednika RS-a”, pojasnio je Nikšić.

Građanska država

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović obrazložio je da se potencijalno radi o 60.000 glasova.

“Imat ćemo gotovo godinu i po da animiramo dijasporu da glasa. Mogli bi imati šest do osam zastupnika u Narodnoj skupštini RS i to su dva u Domu naroda i neće se moći dogoditi da Bakir Izetbegović pokloni SNSD-u jednog zastupnika. Ovo je činjenica. Ključ je da pokažemo da je moguća građanska BiH i da se ne odričemo 49 posto teritorije BiH”, naglasio je Mijatović.

Kaže da treći blok mora imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS.

“Bez obzira što ne možemo pobijediti, ali mora se poslati poruka da može građansko. Ovo neće biti projekat niti jedne vjerske zajednice, hoćemo da izbacimo riječ povratnik i da je zamijenimo s građanin. Ukoliko ovo zaživi vidjet ćete da ne postoji moć Milorada Dodika. Neće više biti blokada u Domu naroda”, istakao je Mijatović na pres-konferenciji SDP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare