SDP predložio osam zaključaka Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Vijesti 30. mar 202116:08 0 komentara
YouTube Screenshoot

Klub poslanika SDP-a uputio je osam zaključaka Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem zaštite građana FBiH od "divljanja cijena" na tržištu kao i za olakšavanje liječenja građanima oboljelih od Covida-19.

  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da hitno donese odluku kojom će propisati utvrđivanje marži za naftne derivate na način da se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisše maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivata propise maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.
  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da hitno donese mjere neposredne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih proizvoda kroz utvrđivanje maksimalnih marži na iste.
  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da, usljed poskupljenja osnovnih životnih namirnica, interveniše i putem Federalnih robnih rezervi.
  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da u narednih 7 dana izradi i uputi u parlamentarnu proceduru novi Zakon o suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID 19.
  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH nalaže Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH ograničavanje cijena laboratorijskih nalaza, testova i svih drugih usluga vezanih za dijagnostiku i liječenje koronavirusa u svim zdravstvenim ustanovama na području entiteta.
  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da osigura preduslove za povećanje kapaciteta kliničkih centara FBiH u vezi sa analizom testova pristiglih sa područja cijele FBiH.
  • Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da u roku od tri dana uspostavi efikasan sistem registracije zainteresiranih građanki i građanki za vakcinaciju.
  • Nalaže se Vladi FBiH da jednom sedmično izvještava Predstavnički dom Parlamenta FBiH o sprovedbi usvojenih zaključaka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!