SDS bez liderstva, ali pregovaraju o vlasti na nivou BiH

Vijesti 12. nov 202215:09 0 komentara
N1

U toku je prošireni Glavno odbor SDS u Bijeljini. Stiglo je 78 članova,svi “glavni”. Predsjednistvo stranke i predsjednik Mirko Šarović su u ostavci, a Glavni odbor bi trebao da ostavku verifikuje i da imenuje, prema očekivanjima, radno tijelo koje bi pripremilo unutarstranačke izbore.

Ipak, dilema je među pojedinim u ostavci-šta je “neopozivo”.

Prema stranačkom Statutu ostavku predsjednik daje organu koji ga je izabrao, to je Skupstina. Ipak, ostavku neopozivu su u ovom slučaju podnijeli svi članovi Predsjedništva SDS, te bi tumači se naredni organ koji preuzima rukovođenje bio Glavni odbor.

N1

Iz stranke za sada ne komentarišu situaciju, ali se pojedinci za lidera već ističu, što zbog lične ambicije, što zbog rezultata i iskustva; U prvom redu Milan Miličević, Milan Radović, Ljubiša Petrović i Darko Babalj.

Iako, postoji mogućnost da do unutarstranačkih izbora stranku vodi prošireno tijelo, pojedini bi da još funkcionisu u tehničkom mandatu…

Dio SDS-ovaca stava je da se pothitno trebaju povesti razgovori o vlasti na nivou BiH bez SNSD-a, te učiniti sve da opozicija u NSRS dobije i drugog delegata u Domu naroda BiH.

Mediji su objavili fotografiju radnog sastanka predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i SDS-ovog predsjednika u ostavci Mirka Šarovića, koji su obavili neformalne konsultacije nakon izbora.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio je opoziciji zajednički nastup u Sarajevu, no ta ponuda za sada nije razmatrana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!