Sead Šadić: Sve mlađe osobe obolijevaju i imaju sve teže kliničke slike

Novi dan 01. apr 202109:37 > 13:26 0 komentara
N1

Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH, za N1 je govorio o procesu vakcinacije protiv korona virusa koji je jučer počeo u Brčko distriktu.

Šadić je kazao da je plan vakcinacije u Brčko distriktu usvojen još početkom februara, ali da se nije mogao sprovoditi zbog kašnjenja nabavke vakcine.

“Nakon što su dostavljene prve doze, otpočeli smo sa imunizacijom zdravstvenih radnika. Dan je bio jako uspješan, nismo imali nijednu kontraindikaciju ili nuspojavu. Nastavljamo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika i danas. Veliki je pritisak prema covid ambulanti i ovo je jedan korak da zaštitimo zdravstvene radnike”, pojasnio je.

Pojasnio je i kako su organizovane prioritetne grupe za vakcinaciju, kazavši da se vakcinacija podijeljena u tri faze.

“Prva faza su zdravstveni radnici, koji su opet podijeljeni u podkategorije jer nismo znali koliko će vakcina doći. Krećemo od osoblja koje radi u covid odjelima, trijažnim ambulantama, respiratornom centru i hirirškim granama, a zatim i svi ostali zdravstveni radnici. Nakon toga ide vakcinacija osoba u staračkim domovima. Dobili smo spiskove, biće vakcinisani i zaposlenici i štićenici. Idući su na redu stariji od 75 godina, kojih imamo oko 3 hiljade, te lica od 65 do 75 godina, kojih imamo oko 7.5 hiljada. Nemamo tačan spisak lica koja imaju hronična oboljenja, ali prilikom prijavljivanja na broj telefona koji će biti aktivan od sutra građani će moći dati te informacije. Lica koja su mlađa od 65 a imaju hronična oboljenja, moraće imati dokaz ljekara o takvom oboljenju”, kazao je.

Šadić kaže da nema tačan broj građana Distrikta koji su se vakcinisali u Srbiji, ali da im je poznat broj zdravstvenih radnika koji su iskoristili tu mogućnost.

“Imamo podatak za zdravstvene radnike – 130 zdravstvenih radnika iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite se vakcinisalo u Srbiji. Za građane nemamo informacije. Uputili smo akt nadležnom ministarstvu u Srbiji da bi ih mogli evidentirati”, kazao je.

Pojasnio je kako će se odvijati masovna vakcinacija u Brčko distriktu.

“Građani će se morati javiti na besplatan info broj, popuniti anketu i nakon toga će se vršiti selekcija prijavljenih. Spisak će se dostaviti u nadležnu zdravstvenu ustanovu i građani će biti obaviješteni da dođu u zakazanom terminu. Svako licu će se izdavati potvrda o vakcinaciji i dobit će termin za revakcinaciju”, kazao je.

Sead Šadić je govorio o situaciji sa pandemijom u Brčkom.

“U zadnjih nekoliko dana imamo preko 100 pozitivnih lica dnevno, oko 300 osoba traže medicinsku intervenciju, a bolnički kapaciteti u covid odjelima su popunjeni od 65 do 70 posto u odnosu na period kada smo imali najveći broj. Kao lokalna zajednica dajemo mjere, ali dobar dio građana ih ne poštuje. Sve mlađe osobe obolijevaju i imaju sve teže kliničke slike”, kazao je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!