Šef ureda WHO u BiH: Vakcina nije srebreni metak

Vijesti 04. mar. 202118:44 > 20:07
Podijeli:

Brojevi zaraženih rastu, povećava se i broj umrlih kao i broj novozaraženih, a vakcine još čekamo. Ko je zakazao, kako gleda na rad kriznih stožera te odluke bh. vlasti danas ekskluzivno govori šef ureda WHO u BiH Fabio Scano.

Kako je Scano rekao u razgovoru sa Zvonkom Komšićem, vakcina nije ”srebreni metak”, već ”alat koji će biti od pomoći, ali to nije zamjena za sve”.

”Pošto sam nov u ovoj zemlji, želim da izrazim saučešće ljudima i obiteljima koji su izgubile članove zbog Covida i da zahvalim medicinskim radnicima protiv covida. Želim da ljudi vide moje lice, ali stavit ću masku. Nakon šest sedmica gdje su se brojevi spuštali, sada se povećavaju, svuda. U Bosni i Hercegovini se brojevi povećavaju i da situacija nije ista u cijeloj zemlji. To je razočaravajuće, ali nije iznenađujuće. Virus uzima kontrolu u mnogim slučajevima”, rekao je gost N1 na početku razgovora.

”Moram reći da se mi već godinu dana borimo i da smo dosta naučili, znamo puno stvari koje nismo znali prije godinu”, dodao je on.

On je pojasnio da je COVAX globalni mehanizam koji se stara da najranjiviji budu vakcinisani, 20 posto populacije.

”Prioritet je za ljude u BiH da imaju vakcinu što je prije moguće. Mislim da u duhu jedinstva moramo spustiti tenzije. Ukoliko je nešto bio problem, vlasti će to riješiti. Znate da se u utorak generalni direktor sreo sa članovima Predsjedinštva i svi smo se složili da treba ići naprijed”, poručio je Scano.

Kada će Bosna i Hercegovina dobiti vakcine?

”Mi radimo na tome da pošto je danas važan prag pređen, mi ćemo uskoro znati koji je datum. Da bismo vakcinu primijenili u zemlji, moramo smanjiti prenos virusa. Vakcina nije srebreni metak, to je alat koji će biti od pomoći, ali to nije zamjena za sve”, naglasio je gost N1.

Prema njegovim riječima, ako ne radite ujednačeno vakcinaciju – virus mutira.

”Solidarnost mora biti glavna, pogotovo u malim zemljama poput Bosne i Hercegovine koja je samofinansirajuća i koja pati zbog toga jer nema pregovaračku moć s proizvođačima. Situacija će se poboljšati”, naglasio je gost N1.

On je u razgovoru za N1 komentarisao i mjere zabrane, funkcionisanje obrazovnog sistema i ostale aktuelne teme.

Komentari

Vaš komentar