Šehić o Interresornoj grupi: Nije mi jasno zašto se isključuju članovi CIK-a

Vijesti 11. maj 202109:57 0 komentara
N1

Za danas je zakazana konstitutivna sjednica novog saziva Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva. O izmjenama Izbornog zakona razgovarali smo sa Vehidom Šehićem, bivšim članom CIK BiH i članom Koalicije "Pod lupom".

Na konstataciju da je navedena komisija sastavljena isključivo od predstavnika političkih stranaka, bez članova nevladinog sektora i CIK-a, Šehić navodi da su “kontrolu nad čitavim izbornim procesom, u početku, su imale samo vodeće tri stranke i članovi ispred Vijeća ministara BiH”.

“Ipak se prihvatio prijedlog da u tome učestvuju i predstavnici opozicionih stranaka što je sasvim normalno. Ono što meni nije jasno zašto se isključuju članovi Centralne izborne komisije, oni znaju dobre i loše strane Izbornog zakona, šta bi to trebalo mijenjati i u tehničkom i u suštinskim stvarima, šta treba dopuniti. Ne uključuju predstavnike građanskog društva u BiH. Insistirali smo da treba uključiti i predstavnike akademske zajednice, odnosno stručnjake koji se bave izbornim procesima i političkim sistemima. Međutim, ovdje se želi sve kontrolisati na jedan po meni neprimjeren način pa i ne treba čuditi zašto je ovakav sastav Interrresorne grupe”, naveo je Šehić.

Kako komentarišete izjave pojedinih političara da CIK ne treba nikako biti dio procesa jer ”nemaju legitimitet”?

“Ja bi ih samo zamolio da pročitaju Izborni zakon BiH, tvrdim i dalje, da je izbor novih starih članova CIK-a urađen sa Izbornim zakonom BiH jer je i formirana i Komisija za izbor i imenovanja u Predstavničkom domu. Zašto Komisija mjesec dana ništa nije radila, da li stoji nešto iza toga, ja ne znam”, naveo je.

Kako je kazao, odluka Suda za ljudska prava u slučaju “Zornić” je “možda i najbitnija.

“Neprihvatljivo je da neki građani ove države koji se etnički ne opredjeljuju imaju sve obaveze prema državi kao i drugi, ali nemaju ista prava. I to je dokaz diskriminacije i ovom odlukom bi se ta diskriminacija ukinula”, navodi Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!