Seizmologinja Cvijić Amulić: Na Balkanu se mogu dešavati vrlo jaki zemljotresi

Vijesti 10. aug 202109:44 > 10:48 0 komentara

Epicentar zemljotresa koji je pogodio Banjaluku u istoj je seizmološkoj zoni u kojoj je bio epicentar zemljotresa iz 1969. koji je razorio ovaj grad. Da li je to zabrinjavajući podatak, za Novi dan govorila je Snježana Cvijić Amulić, seizmologinja Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Seizmička energija

Zemljotres koji se desio je bio slabije magnitude, kazala je odmah na početku.

“Jeste iznenadio, ali ništa značajno. Zemljotres se dešava tamo gdje je vjerovatnoća pojavljivanja na aktivnim rasjedima koje su determinisane i za koje se zna da se pružaju na tom dijelu. Ako kažemo da je zemljotres iz epicentralne zone kao iz 1969. godine, to ne treba nikoga da čudi. Ako su se nekada zemljotresi dešavali i ako postoji aktivan rasjed, onda je logično da će se tu prije osloboditi seizmička energija nego da se generiše novi rasjed. To je sve potpuno normalna pojava”, pojasnila je Cvijić Amulić.

Šta je uzrok seizmološke aktivnosti upravo u ovim krajevima? Postoji li neko naučno objašnjenje?

“U samoj toj zoni postoji aktivni rasjed koji u tom dijelu pravi jedan seizmički čvor. Poslije banjalučkog zemljotresa, bila su istraživanja koja su nastojala da opišu sve što se tiče i da detreminišu banjalučki zemljotres iz 1969. godine. Jedan rasjed se pruža preko Potkozarja do Banjaluke, od Kostajnice, iz Hrvatske ulazi”, kazala je.

Kretanje tektonskih ploča

“Geografski položaj Balkana je takav da je između dvije tektonske ploče, i sam pojas Mediterana je jedan vrlo seizmički aktivan pojas gdje se mogu dešavati vrlo jaki zemljotresi i kroz historiji imamo u našim bazama podataka jako devastirajuće zemljotrese koji su se dešavali u prošlosti. Na primjer dubrovački zemljotres, zemljotres u Crnoj Gori, Skoplju, Banjaluci itd. Sve su to značajni zemljotresi”, naglasila je.

Uzrok je, dodala je, kretanje i velikih tektonskih ploča i manjih.

“Konkretno mislim na jadransku mikroploču koja je uzročnik zemljotresa koji se dešavaju na našem prostoru”, zaključila je Cvijić Amulić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!