Sejdić: Ljubiću, čitajte i ne komentarišite presude

Vijesti 19. nov 202114:57 > 15:07 3 komentara
N1

Dervo Sejdić, samo jedan od apelanata koji je dobio spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, komentarisao je na svom Facebook profilu pismo koje je predsjednik glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić uputio predstavnicima međunarodne zajednice, pozvavši ga da čita, a ne komentariše presude Suda.

“Na način kako to radite, obmanjujete i sebe ali i čestite ljude Hrvate Bosne i Hercegovine”, napisao je Sejdić

On podsjeća na dijelove Ustava i zadnji paragraf:

“Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u New Yorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.

Sejdić dalje navodi kako se samo po ovom paragrafu kroz sve Izborne cikluse u Bosni i Hercegovini, od prvih do Parlamentarnih izbora 2018. godine, građanima Bosne i Hercegovine koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda, uzurpira pasivno izborno pravo.
“Za razliku od prava Bošnjaka, Hrvata i Srba koji u svakom izborno ciklusu izbora tročlanog predsjedništva imate svoje pripadnike u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. To što vi gospodina Željku Komšića ne smatrate “legitimnim” Hrvatom to je vaš problem i onih koji kao vi iz HNS i HDZ BiH razmišljaju”, piše Sejdić.
Dalje poziva Ljubića da pročita dijelove Ustava i Izbornog zakona BiH.
“Savjetujem ti da malo smanjiš emocije i prestaneš sa obmanama građana Bosne i Hercegovine, naročito dijela građana Bosne i Hercegovine koji ti nažalost vjeruju.”, poručuje Ljubić
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare