Selim Bešlagić: 15. maj – dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne bude porobljena

Vijesti 15. maj 202111:44 > 14:22 1 komentar
N1

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić danas je za N1 govorio o obilježavanju 28. godišnjice od bitke na Brčanskoj Malti.

“15. maj je dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne bude porobljena kao drugi gradovi”, kazao je Bešlagić.

Pojasnio je šta je bio plan tog dana.

Akcija se sastojala u tome da smo prema dogovoru postavili rezervnu policiju na putu od Tuzle prema Slavinovićima kako građani Tuzle ne bi provocirali tu kolonu. Prema dogovoru, u poslijepodnevnim satima se trebao desiti izlazak te kolone“.

Kako je dodao, višestruka napomena je bila da se spriječi svako provociranje.

Mi smo u sklopu pripreme postavili rezervnu policiju s napomenom da treba spriječiti svako provociranje. U međuvremenu su se desile neke stvari u kasarni, pijani rezervisti koji su već bili iz VRS samo mi to nismo znali. Pijani vojnici su počeli da prodiru do oružja teritorijalne odbrane. Dogovorili smo se da se kolona vrati i da se pripremi kako je dogovoreno i onda ide napolje“.

 

“Počela pucnjava”

“Vidjeli smo da u kamionima koje su prevozili stavljali su naoružanje, mi smo bili spremni da ih ispratimo. Kada je kolona krenula, čelo kolone je već bilo u Slavinovićima. Da bismo obezbijedili sigurnost prema dogovoru smo trebali imati naše ljude na početku, sredini i kraju kolone. Međutim, desilo se da su naoružani vojnici počeli da pucaju i mi smo od rezervne policije dobili informaciju da se puca, po civilima, policajcima”, pojašnjava Bešlagić u razgovoru za N1.

Uzvraćeno je, jedna rečenica je bila: Na vatru odgovoriti vatrom. Morali smo se braniti od onog šta se dešava. U pucnjavi je došlo do eksplozije i vatre, što je govorilo o neorganizovanosti kolone i propisima gdje ne smiju biti smješteni ljudi“.

“Jedan kamion je htio da presječe i krene prema Ozrenu, tada se na vatru odgovorilo vatrom. Spriječili smo presjecanje kolone i time je završena jedna strašna priča”, kaže on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad