Senatori nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH bez konkretnih odgovora

Vijesti 20. apr 202215:37 > 16:20 1 komentar
N1

Predsjedavajući i članovi državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić primili su danas u Sarajevu delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, u jeku političke krize u zemlji, no nije ponuđeno više detalja sa tog sastanka.

Kako je saopćeno kratko iz Predsjedništva BiH, članovi predsjedništva sastali su se s američkim senatorima Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chrisom Murphyem, senatorom Komisije za oružane snage Thomom Tillisom te američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem.

“Jako smo sretni što smo na ovom putu kroz regiju. Imali smo kvalitetne sastanke sa vašim Predsjednišvom. Ja predsjedavam europski podkomitet senata i iamli smo izjavu o tome šta se dešava u BiH ove godine. Bila sam u ovoj regiji puno puta i drago mi je štop sam opet tu.” kazala je u obraćanju novinarima senatorica Shaheen.

Na pitanje novinarke N1 da li BiH može ostati neutralna senatorica je odgovorila da je jako važno sagledati šta se dešava u Ukrajini?

“To je ničim isprovociran rat. Ja lično vjerujem da je jako važn oda svi mi osudimo ono što se tamo dešava. Nadam se da će demokratije širom svijeta zauzeti protiv toga. BiH je suverena zemlja i smatram da trebate donositi sami svoje odluke. Ja se ne slažem sa stavom Milorada Dodika, razočarana sam po tom pitanju ali kao sa jednim od tri člana Predsjedništva BiH sastali smo se sa njim.” kazala je.

Na pitanje novinara o ruskom i kineskom uticaju u BiH senatorica je odgovorila prilično uopšteno.
“Naše iskustvo je da nas brine ono što dolazi sa kineskim investicijama. Ne dolaze bez neke dodatne cijene, kineski interesi dolaze sa kineskom radnom snagom, ne znam da li je to bio slučaj ovdje.”

U svome obraćanju, senatori nisu govrili o konkretnim stvarima koje su eventualno dogovorene na sastanku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare