Senatorka Shaheen nakon povratka u SAD: Zabrinuta sam situacijom u BiH

Vijesti 26. apr 202220:32 > 21:30 3 komentara
Screenshot

Senatorka Jeanne Shaheen se obratila Komitetu za vanjske poslove američkog Senata po povratku iz prošlosedmične posjete zemljama Zapadnog Balkana, gdje je boravila sa senatorima Chrisom Murphyjem i Thomom Tillisom.

Shaheen je govorila tokom saslušanja o zahtjevu za budžet State Departmenta, kojem je prisustvovao i državni sekretar Antony Blinken, a izlaganje je započela upravo sa svojom posjetom Zapadnom Balkanu i svojim viđenjem situacije u regiji.

Ako Putin bude zaustavljen u Ukrajini, mogao bi početi sijati haos na drugim mjestima, a otisci njegovog malignog utjecaja se mogu vidjeti širom Zapadnog Balkana,” upozorila je Shaheen na početku izlaganja.

Izrazila je posebnu zabrinutost situacijom u Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako je zemlja zahvaćena korupcijom, te joj nedostaje vodstvo a, kako je kazala, “tročlano Predsjedništvo je u ratu sa samim sobom”.

Shaheen je upozorila na “problematične sigurnosne izglede” u zemlji.

“Imali smo priliku se sastati s predstavnicima EUFOR-a i NATO misije, i svi s kojima smo razgovarali ukazali su na rastuću zabrinutost oko mogućnosti da se Rusija poigra sa ponovnim odobravanjem mandata EUFOR-a ove jeseni”, kazala je senatorka, dodavši kako se čini da ne postoji “plan B” ukoliko se to desi.

Naglasila je kako su o tome razgovarali s američkim ambasadorom i mnogim drugima, kao i tokom boravka u štabu NATO-a u Briselu.

Pitala je državnog sekretara da li postoji plan kojim bi se osiguralo prisustvo u očuvanju mira.

Blinken je na početku kazao kako, općenito, situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu, samo potvrđuje “širu hitnost integracije svih ovih zemalja u europsku strukturu”, te da Sjedinjene Države to ohrabruju na razne načine.

Podijelio je zabrinutost senatorke Shaheen za situaciju u BiH, te se složio kako je neophodno održati neku vrstu međunarodnih snaga s adekvatnim mandatom koje bi održavale mir u zemlji.

Iako nije otrkio detalje o kakvim aktivnostima je riječ, Blinken je kazao kako upravo zbog te zabrinutosti i mogućnosti blokade glasanja pred Vijećem sigurnosti UN-a o mandatu EUFOR-a radi se na intervnentnim planovima te kako se na tome surađuje s raznim interesnim grupama.

Shaheen je zaključila poređenjem situacije danas u zemljama Zabadnog Balkana i 2010. kada je također boravila u posjeti, kazavši kako je sada mnogo više zabrinuta političkom situacijom u svakoj od zemalja nego što je bila prije dvanaest godina.

“Trebamo obratiti pažnju na to”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare