Šepić o Dodiku: Ovo je krajnji očaj, jad i samodestrukcija

Vijesti 18. okt 202118:30 > 21:20 1 komentar

Zašto opozicija iz Federacije BiH treba imati jednog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te kakav bi kandidat morao biti, govorio je za N1 Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. Komentarisao je i posljednje istupe Milorada Dodika, za koje vjeruje da su 'samodestrukcija', 'samoponiženje' i 'krajnji očaj'.

“On je prešao crvenu liniju davno. On time skreće pažnju sa pravih problema iz entiteta iz kojeg dolazi. No, ovo što radi u zadnje vrijeme je krajnji očaj, jad, samodestrukcija. On je liniju prešao puno puta, ovaj put je nova forma – ovo je samoponiženje. Pozicionirati sebe na onaj način kao danas, može samo neko ko je da tako kažem ‘odlijepio.’ Njegov politički kraj je blizu”, komentariše Senad Šepić jutrošnji čin Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, gdje je pjevao sa harmonikašem.

Na pitanje jesu li mogući novi vojni sukobi na ovim prostorima, kojih se mnogi u BiH pribojavaju, Šepić navodi kako misli da takvo nešto nije moguće.

“Činjenica je da Dodik neće imati kapacitet da dovede u pitanje ustavno-pravni poredak, on samo blamira sebe. Da dođe do sukoba, najviše bi imao izgubiti Milorad Dodik. Neće biti rata, a ubrzo ni Dodika, u političkom a uskoro i u suštinskom smislu. Ovo što je napravio u Predsjedništvu je i poruka biračima: Ako je Dodik najbolje što vi iz RS imate ponuditi, onda ste u velikom problemu”, navodi Šepić.

Dodikovom blamažom se skreće pažnja i sa problema SDA

Na pitanje ima li prostora u ovakvom okruženju za normalna životna pitanja i političare koji se bave tim temama, Šepić ističe stav da ima – no, ne sa istim političkim liderima.

“Vi predstavljate ljude iz RS, gdje je najveći broj ljudi koji su umrli od korone, i umjesto da odgovarate na pitanja kako smanjiti takve brojke, vi donosite harmoniku u Predsjedništvo BiH. Narod u RS ne može do te mjere biti slijep, vjerujem u to”, navodi Šepić, te ističe da ovakvi Dodikovi potezi skreću pažnju i sa afera u FBiH.

“Vidmo da se na jedan vješt način Dodikovom blamažom skreće pažnja i sa problema SDA, poput respiratora i drugih afera. Pričat ćemo o tome kako zaustaviti Dodika umjesto o tim spornim pitanjima”, konstatovao je lider Nezavisnog bloka.

Dao je mišljenje i po pitanju drugih aktuelnih tema u BiH, kao što su izborni zakon, ali i šutnja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Mislim da ćemo dobiti izborni zakon ako ništa u onom dijelu za osiguravanje fer i poštenih izbora. Ja sam za to da se dogovori cijeli paket, i tehnički dijelovi i presude”, navodi Šepić.

“Što se tiče Schmidta – imam dilemu zašto šuti u posljednjim danima, nakon jasnih prijetnji o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH. Očekivao sam da će se oglasiti. Iz svega se može očitati da vjerovatno i on čeka da se nakupi materijala i donese finalna odluka koja će koštati Dodika, jer ovo što radi ne može proći bez sankcija”, rekao je naš sagovornik.

Kandidat opozicije FBiH za Predsjedništvo BiH mora biti širokog političkog centra

Šepić je za N1 komentarisao i očekivanja od izbora 2022. godine, navodeći da ukrupnjavanje opozicije u FBiH u ovim momentima teško izgleda, ali da ne mora značiti da se to neće desiti.

“Sve moramo učiniti da opozicija ima jednog kandidata za Predsjedništvo BiH. To mora biti čovjek koji će biti najmanje sporan za bilo koga, od svih imena koji se spominju trenutno ne vjerujem da će iko biti kandidat za Predsjedništvo. To treba biti kandidat širokog političkog centra. Ljevica nema viziju kako pokazati da je drugačija od ovoga što kritikuje. Ona je limitirana, po potezima i narativu se vidi da je tako. Kandidat mora povući i dio sa ljevice i lijevog centra i da može jednim dijelom otići i prema desnom centru. Nezavisni Blok je tako pozicioniran”, navodi Šepić, dodajući da će se 31.10 održati programska konferencija stranke koju predvodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare