Šeranić: Manji kontingent ruskih vakcina stigao u RS

Vijesti 14. apr 202115:03 0 komentara
vakcina protiv koronavirusa
N1

Ministar zdravlja i socijalne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Alen Šeranić danas je prilikom posjete Trebinju izjavio da je manji kontingent ruskih vakcina protiv koronavirusa stigao u RS. Trenutno se čeka odobrenje kontrolne laboratorije Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Šeranić je istakao da se očekuje i veći kontingent ruskih vakcina navodeći da se konstantno vode pregovori s ruskim proizvođačima.

Prema njegovim riječima, ove sedmice u Republiku Srpsku trebalo da stigne donacija vakcina iz Srbije.

Očekujemo oko 23. aprila i veću isporuku iz ‘Kovaks’ mehanizma. Nadam se da ćemo dobiti određene količine vakcina kako bi domovi zdravlja mogli da ubrzaju proces vakcinacije građana“, rekao je Šeranić.

On je poručio i da slučaj propadanja vakcina u Prijedoru treba da bude opomena da to ne smije da se dešava. Ni sada, ni u budućnosti, jer građani ne smiju da trpe, dodao je.

Tražimo odgovornost od Doma zdravlja i od jedinice lokalne samouprave da se uključe u rješenje ovog pitanja“, rekao je Šeranić.

On je istakao da građani ne smiju da trpe, jer je vakcine bilo vrlo teško nabaviti.

Pozivamo na odgovornost sve one koji učestvuju u ovom procesu, konkretno u slučaju Prijedora, ali i sve domove zdravlja, direktore i jedinice lokalne samouprave. Svi se moraju maksimalno uključiti u ovaj cijeli proces jer je vakcinacija nešto što nam daje mogućnost da što prije epidemiju stavimo pod kontrolu“, rekao je Šeranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!