Šeranić s direktorima bolnica u RS: Insinuacije o kiseoniku apsolutna neistina

Vijesti 27. sep 202116:43 > 16:43 1 komentar
Vlada RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj. Na sastanku je bilo riječi o tvrdnjama u javnosti da je kiseonik, koji se koristi u bolnicama u Republici Srpskoj, neadekvatan i insinuacijama da se ne radi o medicinskom kiseoniku. Tvrde da je to apsolutna neistina.

Direktori bolnica su naglasili da se isti kiseonik koristi u klinikama u regionu i u Evropi, te da se on upotrebljava u terapijske svrhe i kod drugih stanja i oboljenja. Podsjetili su da se kiseonik, uz sertifikat (potvrdu) o čistoći kiseonika nabavlja godinama unazad, a da se njegov kvalitet, i prije pandemije virusa korona, ogleda u uspješnosti zdravstvenih usluga širokog spektra.

“Naročito, u pandemiji virusa korona, kod pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, kiseonik je izuzetno važan dio terapije. Oni su naglasili da je hiljade pacijenata oboljelih od COVID 19 kod kojih je korišćena oksigena terapija u našim bolnicama uspješno izliječeno, kao i mnogo veći broj pacijenata koji su se liječili od drugih oboljenja. Podržavajući nezavisnu potvrdu kvaliteta medicinskog kiseonika, upozoravamo da je krajnje štetno da se na ovaj način urušava povjerenja u medicinsku nauku, struku i profesionalni dignitet ljekara, koji rade u COVID i drugim odjeljenjima. Izazvanje nepovjerenja i straha u javnosti može oboljele i njihove porodice navesti na odluke da odbiju terapiju, koja može prouzrokovati smrtni ishod kod pacijenta kojem je ona za liječenje neophodna”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare