Šeranić: Vakcinisaću se prvi ako bude potrebno

Vijesti 04. feb 202120:39 > 20:46 0 komentara
N1

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je rekao da ne spada u prioritetne grupe, ali da će se prvi vakcinisati protiv virusa korona ukoliko to bude potrebno radi sticanja dodatnog povjerenja javnosti i otklanjanja svih sumnji u kvalitet, bezbjednost i efikasnost vakcina.

“U tom smislu nije problem da to uradim prvi“, rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

On je precizirao da će bilo koji tip vakcine proći adekvatne procedure i ispitivanja da bi dobio odobrenje za korištenje.

Kada je riječ o putovanjima stanovnika RS-a i eventualnim ograničenjima na tom planu, Šeranić je naveo da će u tom bh. entitetu biti omogućeno da se izdaju potvrde za svaku vakcinisanu osobu, te očekuje da se o tome pitanju usaglase stavovi na evropskom i globalnom nivou.

Resorni ministar je ocijenio da su se zdravstveni sistem RS-a i Vlada, na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, uspješno nosili sa izazovima i krizom koju je u ovom entitetu prouzrokovao virus korona, što će biti nastavljeno.

Šeranić je rekao i da je zadovoljan radom i trudom inspekcijskih i drugih organa kada je riječ o kontroli poštovanja mjera za suzbijanje virusa.

On je poručio da će se Vlada i dalje truditi na planu održavanja tekuće likvidnosti i nesmetanog funkcionisanja zdravstvenog sistema, te uporedo rješavati probleme dugovanja tom sektoru, uz njegovo kadrovsko jačanje u skladu sa potrebama.

Šeranić je, između ostalog, rekao da se u martu očekuju podaci o troškovima koje je RS imala u borbi sa epidemijom.

Kada je riječ o pojedinim medijskim navodima, on je naveo da ne posjeduje provjerene informacije da su određeni zdravstveni radnici u RS-u dobijali mizerne naknade za rad u Covid ambulantama.

Šeranić je u vezi sa tim podsjetio da rukovodioci zdravstvenih ustanova imaju zakonsku mogućnost da daju stimulacije medicinarima koji rade sa pacijentima u Covid odjeljenima.

On je rekao da, uprkos korona krizi, projekti i investicije u zdravstvu Republike Srpske lani nisu bili zaustavljeni, te da će ove godine biti nastavljena izgradnja i rekonstrukcija bolnica.

Šeranić je rekao da se to odnosi na važne projekte u Univerzitetskom kliničkom centru RS, ali i kada je riječ o bolnicama u Doboju, Zvorniku, Foči, Gradišci…

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!