Šest godina nakon posjete Merkel, BiH bilježi samo korake unazad

Vijesti 15. sep 202118:43 0 komentara
N1

Izborni zakon je u fokusu međunarodne zajednice, a o tome je sa odlazećom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Nedostajaće Merkel, poručuju lideri Zapadnog Balkana. Ali i onaj koji je zamjeni neće moći da pomogne niti jednoj zemlji u regiji da pristupi EU, ako nema podrške ostalih članica.

Prijatna atmosfera u Tirani, nakon sastanka Angele Merkel sa liderima regije. Zadržaćemo interes sa Balkan, poručila je Merkel. Ipak, Njemačka ne može sama da pomogne. Učlanjenje prati ispunjenje obaveza. Neko je blizu, a neko miljama daleko

“Kada uslovi budu ispunjeni, tada EU treba da odrzi svoju riječ, a ne da postavlja nove uslove, samo zato što nisu raspoloženi zbog unutrašnjih političkih razloga, proširenje blokira, jer to vodi ka razočarenju koje dobro razumijem”, kazala je Merkel.

No razumiju li drugi? Predsjedavajući Savjeta ministara kaže da bi Njemačka trebala i dalje da bude nosilac Berlinskog procesa koji je započeo 2014. Nakon razgovora sa Merkel, Tegeltija kaže da ju je upoznao sa situacijom u BiH. Informisana je ona već, kaže. Otvoreni Balkan je nešto što je potrebno BiH, ali nema koncenzusa.

“Predsjedništvo je u jednom trenutku gotovo donijelo odluku o prihvatanju tog sistema, da bi poslije došlo do promjene zbog stava. Ja ću kroz Savjet ministara zagovarati, da je potrebno da BiH pristupi ovom projektu”, kazao je Tegeltija.

Zašto je Merkel posjetila Zopadni Balkan?

Sa Markel je razgovarala i direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić. Ne otkrivajući detalje, kaže kako se može pretpostaviti šta je fokus razgovora bio.

“Prije svega tu govorimo o tzv. reformama koje su započete u prethodnom periodu. I na koji način i kako se odvijaju odnosno ne odvijaju”, kazala je Korajlić.

Za poznavaoce prilika, Angela Merkel je posjetila Zapadni Balkan, jer je htjela da pokaže zemljama regije kako nisu zaboravljeni od strane EU, ali je izostalo da govori o problemima u tim zemljama. Čuo se samo podstrek i kako neke zemlje EU blokiraju pristup zemalja Zapadnog Balkana.

“Potpuno ista izjava koju je juče ona dala u Tirani, podrške zemljama Zapadnog Balkana da je to strateški prioritet, da će ući u EU itd, ona je dala i 2015. na istom mjestu kada je posjetila Albaniju”, kazao je Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

Regija ne može doživjeti prosperitet bez napredne BiH

I 2015. kada je posjetila BiH slala je podršku i bodrila tadašnje lidere za provođenje reformi, a oni su tada bili optimistični

“Naš je plan da aplikaciju za članstvo podnesemo do kraja iduće, eventualno početkom 2017., znajući da ćemo dobiti pozitivan odgovor i dobiti status kandidata, kada završimo slučaj Sejdić-Finci i mislim da je to realno očekivati 2017”, kazao je tada Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Nismo mi rješili ni do danas ovu presudu suda iz Strazbura, a ni mnoge druge. Ivanić, danas profesor, ima drugačije mišljenje nego što je imao prije 6 godina. Merkel u BiH prije isteka mandata, nije bilo realno očekivati

“A gdje je mogla doći, u kakve uslove, šta je mogla čuti ? Šta je mogla očekivati, osim kuknjave, ja sam u pravu, a druga dvojica su krivi. Mislim, ona to vrlo dobro zna, ona je žena koja je jako dobro upoznata sa prilikama u BiH i mnogo više nego što naši ljudi očekuju i to je informisana iz ne samo jednog izvora, nego više izvora. Ima ona poprilično realnu sliku o BiH”, kaže Ivanić.

Mnogi smatraju da je Merkel mnogo toga započela, ali nije završila. Kao što je 2015. godine u BiH rekla da naša zemlja ima evropsku perspektivu

Nakon što se tog jula 2015. godine, Angela Merkel razgovarala sa tadašnjim predsjedavajućim Savjeta ministara i članovima Predsjedništva, rekla je kako regija ne može doživjeti prosperitet, bez napredne BiH. 6 godina poslije, BiH bilježi samo korake unazad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!