Šest godina od stradanja Dženana Memića: Teško je pronaći snagu bez njega (FOTO)

Vijesti 08. feb 202215:58 0 komentara
Foto: F.Z./N1

U Velikoj aleji na Ilidži kod "Ranjenog spomenika" danas je obilježena šesta godišnjica od stradanja Dženana Memića. Porodici Memić danas je stigla i presuda Vrhovnog suda FBiH, pisani otpravak, sedam mjeseci nakon presude, kojom su potvrđene oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu prema kojima saobraćajne nesreće nije bilo.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1

Arijana Memić, Dženanova sestra, kazala je kako u svoj ovoj borbi koja traje šest godina najteže padaju godišnjice stradanja i smrti.

“Februar je postao najteži mjesec u godini. Teško je pronaći snagu za svaki novi dan koji protekne bez Dženana. Ali sve uspomene koje smo imali s njim nam daju snagu da istrajemo i postali smo svjesni odavno da ovo nije samo naša borba. Znamo da ga nećemo vratiti kada se sazna istina i ako Bog da izborimo za pravdu. Ova borba treba donijeti nešto bolje budućim generacijama. Borba traje dugo jer su se neki pojedinci drznuli i dali sebi za pravo da oduzmu nečiji život. Potom su iskoristili funkcije da stanu u zaštitu ubica. Možda nisu očekivali na ovoliki otpor. Hvala Bogu nismo sami u ovome”, kazala je Memić.

Danas im je stigla i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i sada su, ističe, opet na nuli. Očekuju da Tužilaštvo BiH otvori sada istragu za ubistvo Dženana Memića.

“Zahvalni smo na ovome što rade, ali sada je cilj doći do počinilaca”, poručila je.

Otac Muriz kazao je kako je mislio da će “oni do sada shvatiti da nikada neće odustati”. Pitao je da li će se sudije ograditi od Dalide Burzić i VSTV koji nije poduzeo ništa da je suspenduje, pogotov nakon svih presuda kojima je utvrđeno da saobraćajne nesreće nije bilo.

“Od 2016. godine u Sarajevu je dozvoljeno ubijati, samo morate imati tužioca i komesara koji će to zataškati”, kazao je.

Naveo je kako je tragedija što danas pričaju o borbi za pravdu, a ne o Dženanu.

“Šest godina, a kao da je prvi dan kada se desilo. Naučili smo živjeti s ovim”, rekao je Muriz.

Okupljeni građani kazali su kako su došli da podrže Muriza i Arijanu i poruče kako se ovaj slučaj mora riješiti.

“Svi mi možemo biti na Dženanovom mjestu”, kazala je jedna od sugrađanki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!