Sigurnosna prijetnja ili spin: Zašto je Milanović otkazao posjetu BiH

Vijesti 19. dec 202117:19 9 komentara
N1

Zbog ranijih izjava o genocidu u Srebrenici, zbog medijskih natpisa, ratnohuščačke retorike i zbog sigurnosnih prijetnji - sve su to razlozi koji su javnosti izneseni kao razlog otkazivanja posjete hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića srednjoj Bosni. Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH nemaju saznanja o sigurnosnim prijetnjama, iz obavještajnih izvora u Hrvatskoj upozorenja na mješovita i isključivo bošnjačka naselja u ovom regionu.

Postoje genocidi i genocidi i dolasci i nedolasci. 11 jula ove godine Milanović nije došao u Srebrenicu, ali je posjetio srednju Bosnu i područje Hercegovine. Iz sigurnosnih razloga ovog 19 decembra nije došao. Ranije je imao niz izjava o genocidu, vrlo uvredljivog sadržaja ocjenju preživjele žrtve, ali i domaći političari.

“Imamo posla sa ljudima koji lažu varaju , kradu koji su se zatvorili u svoju bačvu, koji imaju vrlo mutnu povijest, tu mislim na Džaferovića“, kazao je Zoran Milanović 9. decembra ove godine.

Rekao sam da njega osobno što se tiče sve više vode prema kategoriji beznadežnog slučaja i ja nemam tu šta dodati“, odgovorio je Džaferović.

Riječi podrške Hrvatima u BiH, žaljenja i sigurnosni razlozi sažetak su objašnjenja opoziva posjete iz Ureda Milanovića.

“Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske”, navedeno je.

Policijski izvori u BiH bez saznanja o prijetnjama Milanoviću. Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća, nadležni MUP bio je spreman za dolazak predsjednika Hrvatske.

“Kako bi navedeno osiguranje proteklo uredno planiran je angažman više timova temeljne i kriminalističke policije, kao i pripadnika jedinice za javni red i mir i jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK”, kazao je portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić.

No saznanja obavještajne agencije susjedne Hrvatske pokazaju drugačije. Izvor blizak istrazi za Jutarnji list tvrdnje potkrepljuje činjenicama da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera.

Struka pak vrlo jasna. Dnevno politički izazovi i spinovi mogući su razlog svega. Za tri-četiri dana možda se ispostavi kao pogrešna procjena smatra Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

“Siguran sam u to da nema sigurnosnih prijetnji, čak, kad bi to bilo moguće ja bih bio u blizini njega žrtvujući i sebe ukoliko bih smatrao da je nešto ugroženo. Lično mislim da su to dnevnopolitički spinovi”, kazao je Nedžad Korajlić sa Fakulteta za kriminalistiku UNSA.

Opširnije u prilogu Rasima Pavice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare