Simptomi postcovid sindroma kod djece koji trebaju “upaliti alarme” roditelja

Vijesti 27. jan 202119:15 0 komentara

Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, 11-godišnji dječak koji je u noći sa subote na nedjelju preminuo u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu - tragičan je slučaj koji je pokazao da COVID-19 može biti koban i za djecu. Šta je multiinflamatori postcovid sindrom od kog je preminuo dječak? U kojim situacijama roditelji i pedijatri moraju biti dodatno oprezni?

Sreća u nesreći pandemije bila je pretpostavka da su na ovaj virus otporna djeca – da čak i pozitivna, ne razvijaju ozbiljne simptome, te period zaraze prebole bez posljedica… Ta sreća trajala je sve do tragičnog ishoda po jedanaestogodišnjaka u Hrvatskoj, koji prije zaraze nije imao nikakve hronične bolesti ni zdravstvene smetnje.

“To je jedna od najtužnijih vijesti pod početka globalne pa pandemije”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Dječak je preminuo zbog posljedica multisistemskog upalnog sindroma, vrlo rijetkog i izuzetno opasnog sindroma koji pogađa djecu od dvije do 15 godina.

“Multisistemki upalni sindrom daje ozbiljne simptome na kardiovaskularnom sistemu, na respiratornom sistemu, na probavnom sistemu. Kod te djece koja su razvila multisistemki upalni sindrom, dokazuje se da su bolovali od covida, da imaju serološki dokazana antitijela, da su bili inficirani korona virusom. Njihov imunološki odgovor, kod te djece je vrlo ozbiljan i odražava se na brojnim organima, tako da najčešće je to jako visoka temperatura, koja je kontinuirana, ili čak hipotermija, dakle niža temperatura”, rekla je pedijatrica dr. Amra Junuzović Kaljić.

U situaciji multisistemskog inflamatornog sindroma jako su izraženi simptomi koji ukazuju na probleme srca, krvnih sudova – djeca mogu imati kožni osip, proliv, povraćanje, velike gubitke tečnosti, otežano disanje – jedan metabolički slom. Ostaju najčešće posljedice na koronarnim krvnim sudovima, arterijama koje hrane srce.

“To je jedna vrlo ozbiljna, urgentna situacija, u kojoj dolazi do poremećaja stanja svijesti, takva djeca sa ovako teškim slikama liječe se u jedinicama intenzivne njege”, dodala je dr. Junuzović Kaljić.

Multisistemski inflamatorni sindrom izuzetno je rijedak. Ljekari ističu da su djeca u najvećem broju slučajeva zaraze COVIDOM 19, pošteđena oboljevanja sa komplikacijama.

“Veliki broj djece ima zapravo vrlo blage simptome ili su asimptomatski, a u vrlo vrlo rijetkim situacijama, na osnovu iskustava iz svijeta, nama takvi slučajevi nisu prijavljeni, dolazi do ovog multisistmskog inflamatornog sindroma. Rijetki su smrtni ishodi i ova vijest nas je sve potresla i signal je i pedijatrima i kliničarima dabudu na visokom nivou opreza”, rekao je epidemiolog Sanjin Musa.

“Mi u RS i dalje evo u ovo drugo polugodište krećemo sa istim setom epidemioloških mjera koje su se primjenjivale i u 1. polugodištu, tako da se nadamo da nećemo imati takvih situacija, zaista je to vijest koja je sve uznemirila”, kazala je epidemiologinja Jelena Đaković Dević.

Dodatno uznemirava i činjenica da ne postoji vakcina koja djecu može zaštititi od korona virusa.

“Ono što sad imamo naznaka, da se rade za pojedine vakcine kliničke studije vezano za lica mlađa od 18 godina, odnosno mlađa od 16 godina, zavisi kojom studijom je bila obuhvaćena određena populacija, kao i za trudnice”, kazao je ministar zdravstva RS Alen Šeranić.

U Hrvatskoj se od postcovid Multisistemski inflamatorni sindrom, liječio i sin novinarke Jasminke Kalčić. Prebolio je koronu bez ijednog simptoma, ali se nakon zaraze osjećao loše.

“Jaka glavobolja, iznimno, povraćanje, čak i slina jer ne može jesti i piti, iznimno visokva neobjašnjiva temeperatura do 40 stupnjeva. Crvenilo po cijelom tijelu koje se širi i šeta. Neki puta vidjela sam i na noktićima crvenilo, oteknutost, bolovi u vratu, opća obamrlost i sličnost na mrtvo tijelo”, kazala je novinarka Jasminka Kalčić.

Sve su to mogući simptomi postkovid sindroma kod djece. Stanje onih koji ozdrave ljekari i dalje detaljno prate jer je sindrom prvi put uočen tek u aprilu prošle godine u Velikoj Britaniji. Slabost, osip, povraćanje, proliv, natečenost tijela – nakon prebolovanog korona virusa kao i tokom zaraze, alarm su roditeljima za hitnu konsultaciju ljekara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!