Sinanović: Danas smo žrtve ja i moja djeca, a sutra vi i vaša djeca

Vijesti 30. apr 202115:57 > 16:10 2 komentara
Sanjin Sinanović protestovao ispred Centralne banke BiH
N1

Sanjin Sinanović, predsjednik Sindikata službenika Centralne banke BiH, danas je protestovao ispred zgrade u kojoj je radio do 12. aprila ove godine. Tvrdi da je "žrtva korumpiranog sistema vladajućih struktura" zato jer je prijavio "nezakonite radnje u CBBiH".

“Danas sam ovdje da ukažem cjelokupnoj javnosti kako u BiH postoje ljudi koji su iznad zakona i ne odgovaraju kada krše zakon. Ovom prilikom odnosi se na guvernera Senada Softića koji ne poštuje zakon o štrajku u institucijama BiH ni preporuke institucije ombudsmena. Želim da shvate ukoliko vam zemlja želi ići naprijed, zakone moraju svi poštovati bez obzira kako se zovu, prezivaju, koju funkciju obnašaju i kojoj stranci pripadaju. U ovoj zemlji postoje nedodirljivi”, rekao je Sinanović.

Nakon prijave o korupciji – otkaz

Korupciju u ovoj instituciji prijavio je prije tri godine. Tvrdi da je zbog toga suspendovan, a potom i uručen otkaz.

“Kako sam postao žrtva korumpiranog sistema vladajućih struktura? Nakon što sam prijavio brojne nezakonite radnje u Centralnoj banci BiH nadležnim institucijama (Tužilaštvo BiHi/SIPA) protiv mene je provedeno šest (deset) disciplinskih postupaka i nakon dvije godine degradacije i suspenzije (12.4.2021.) uručen mi je otkaz ugovoro o radu na koji način je meni i mojoj porodici ugrožena egzistencija i pravo na život. Bio sam izložen različitim prijetnjama i samovolji odgovornih lica u Centralnoj banci BiH. Danas smo žrtve ja i moja djeca, a sutra vi i vaša djeca. Probudite se dok je vrijeme jer već sutra će biti prekasno i za nas i za našu djecu”, stoji na natpisu koji je Sinanović danas držao.

Uposlenik 15 godina

Sinanović je nedavno i bio gost Dana uživo u kojem se “sučelio” sa predstavnicom Centralne banke, advokaticom Lanom Sarajlić.

Tada je rekao da je gotovo 15 godina bio službenik Centralne banke i da nikada do decembra 2018. godine, kada je guverner svojim rješenjem, nije pokrenut disciplinski postupak protiv njega. On je podnio nekoliko krivičnih prijava prema nadležnom tužilaštvu i SIPA-i, a neke od njih su namještanje konkursa, falsifikovanje službene dokumentacije, javne nabavke, za koje je Sinanović za N1 rekao da su višemilionske nabavke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare