Sindikalci najavljuju velike proteste: “Bave se Federacijom, a gori im u KS”

Vijesti 22. nov 202117:45 > 20:01 2 komentara
N1

Predsjednik koordinacije šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju 14.300 radnika Faruk Bešlić najavio je u emisiji Dan uživo proteste te rekao da će na njima biti 10.000 ljudi ako se ne usvoji ono što traže - a to je povećanje primanja u narednoj godini.

Sa nedavne pres-konferencije su upozorili kako Vlada Kantona Sarajevo krši kolektivni ugovor, a Bešlić danas za N1 kaže su predvidjeli da prilikom utvrđivanja izmjena dopuna budžeta prije donošenja odluke o nacrtu moraju obaviti razgovore sa sindiaktima, te navodi kako u ovom slučaju nije bilo razgovora.

Sto posto procedura je prekršena. Mi moramo razgovarati. Oni žele diktat, ne žele razgovor. Mi nismo u diktaturi i želimo da razgovaramo. Njihovi novci nisu njihovi, to su novci građana. 2021. godine utvrdili su manji budžet pa su ga podigli za 19 posto prije manje od mjesec dana rebalansom, nama nisu ponudili ni marke. Ne bi ni tada bili pozvani da nisam ja u ime svih tih šest sindikata tražio sastanak pa im je trebalo mjesec da nas zovnu“, izjavio je Bešlić.

“Vlada ni ove godine nisu imali interes da nam daju i marku“, dodao je.

Ističe kako uvijek govore da “nemaju para”.

Pitali smo ih koliko trebaju budžetski korisnici da se odreknu plaća da za sva vremena riješite ovaj problem da počnemo živjeti. Dajte – dat ćemo vam. Oni ne žele da se odreknu posebnih investicija. U tim investicijama su naše pare. Mi smo rekli tražimo povećanje, odnosno 400 maraka da bude osnovica za obračun plaća. Dakle, početnu cijenu smo tražili 400 maraka, ta cifra nije ni stotinu miliona na godišnjem nivou i to iznosi oko 27 posto. Ponudili smo 400, od njih je ponuda bila nula. Pokazali su potpunu neozbiljnost, neodgovornost prema ovoj grupi“, naglasio je Bešlić za N1.

Danas sam uputio zahtjev da razgovaramo. Oni se bave političkim pitanjima u Federaciji a gori im u Kantonu Sarajevo. Postavio sam nekoliko pitanja premijeru radi li šta mu je posao. Nemoj se baviti stranačkom politikom. Ne riješite li ova pitanja, imat ćete veliki problem. Nama se treba priključiti Sindikat zdravstvenih radnika KS i Sindiakt radnika komunalne privrede – to je preko 25.000 ljudi“, naveo je.

Naglasio je da ako ne dođe do sastanka, prvo će ići štrajk upozorenja pa onda protesti 30. novembra, odnosno na dan odlučivanja o Nacrtu budžeta na Kantonu Sarajevo.

Sutra će prema Vladi biti upućen dopis zbog nepoštivanja procedura. Tražimo da Vlada povuče Nacrt budžeta i da to Skupština skine s dnevnog reda. Ako neće, prvo će samo rukovodstvo održati štrajk od jedan do pola 2 da se pokaže da je ovo ozbiljna stvar. Nakon toga slijedi generalni štrajk svih u KS, plus dva sindikata što nam se priključuju i protesti će biti pred Vladom Kantona“, istakao je Bešlić.

Bešlić dalje navodi kako se kaže da je Sarajevo najbolje, a da podaci govore da je Sarajevo treće po visini plaće. Naglašava da je po visini plaće prvi Zeničko-dobojski kanton, drugi je Hercegovačko-neretvanski a zatim je na trećem mjestu Kanton Sarajevo.

Ako je u sarajevu 1.200 prosječna plaća, kako to kad nismo povećavali plaće? Znači neko je mimo nas dizao tu cijenu“, poručio je.

Dodao je i kako su povećane cijene namirnica i da oni to ne mogu da podnesu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare