“Sinhronizovane reakcije sa HNS-om potvrđuju za čije interese Čampara radi”

Vijesti 25. feb 202112:47 5 komentara
N1

Sinhronizovane reakcije federalnog ministra unutrašnjih poslova i HDZ-ove nevladine organizacije HNS potvrđuju za čije interese radi Aljoša Čampara i zbog koga nastoji progurati Zorana Galića za novog direktora FUP-a, navodi u izjavi za javnost zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Husein Rošić.

Čampara, kako ističe, još uvijek javnosti nije objasnio zbog čega je promijenio mišljenje da se direktor FUP-a ne može imenovati prije imenovanja nove Vlade FBiH i zašto odjednom zahtjeva da se na tu poziciju imenuje HDZ-ov kadar.

“Umjesto toga, Čampara nudi pokušaje spinova, neistine, teorije zavjere, pravda se poput dječaka uhvaćenog sa prstima u marmeladi i demonstrira ogromnu nervozu, koja je razumljiva s obzirom da je ogoljen njegov pokušaj prodaje interesa Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine za vlastite političke interese. Na momente se zaista stiče dojam da se njegove reakcije pišu u kabinetu Dragana Čovića. Čampari nisu potrebne ovakve nervozne reakcije i loši pokušaji pravdanja. Sve što je potrebno jeste da povuče svoj izdajnički zahtjev za imenovanjem HDZ-ovog direktora FUP-a. Ukoliko je zaista patriota kakvim se predstavlja i ako je spreman štititi interese bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine po cijenu života, što je propustio dokazati onda kada je to najviše trebalo, neće imati dilema pri povlačenju svog zahtjeva”, zaključuje Rošić.

Podsjetimo, Rošić je jučer kazao da je “potpuno nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića na poziciju direktora Federalne uprave policije”.

Prema njegovim riječima, ministar Čampara je ranije imao stav da proces direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade.

“Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci. Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku”, kazao je Rošić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara reagovao je na jučerašnju izjavu zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Huseina Rošića, a koja se odnosi na imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP).

Čampara ističe da bi zastupnik Husein Rošić, prije nego se upusti u komentarisanje tema iz oblasti unutrašnjih poslova, trebao steći bar minimum znanja o sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio je saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako su nemalo iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA Huseina Rošića oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a.

“U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je netko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije. Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaji ubojstava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i netko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat”, ističu iz HNS-a.

Takve izjave su, kako dodaju, “klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi”. Iz HNS-a podsjećaju kako je Zoran Galić ocijenjen najboljom ocjenom na javnom natječaju za direktora FUP-a. “Pored svog životopisa, Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima. Također, prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da, pored svojih iznimnih kompetencija, Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu”, stoji u saopćenju.

Iz HNS-a BiH osuđuju takve javne istupe i traže javnu ispriku. “Osuđujemo ovakve javne istupe i tražimo javnu ispriku zbog ovakvih necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njezino buduće djelovanje”, poručuju iz HNS-a BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare