FBiH pokrenula aktivnosti na osiguravanju COVID pasoša

Vijesti 24. jun 202112:49 > 12:54 0 komentara
Siniša Skočibušić
Siniša Skočibušić (N1)

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas kako je Zavod pokrenuo aktivnosti da se osiguraju privremeni COVID pasoši na razini Federacije. Kazao je da bi to vakcinisanim građanima iz ovog entiteta omogućilo da putuju u zemlje Schengena bez inače obaveznog PCR testa.

Skočibušić je dodao kako je upoznao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine sa aktivnostima koje provodi Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Nastavljamo aktivnosti za nabavku vakcina i distribuciju. Prema sadašnjoj situaciji imamo nabavljeno već ili u realizaciji 2.700.000 doza vakcina. To je dovoljno za milion stanovnika. Procijenjujemo da u ovom trenutku, uz sve one koji su preboljeli korona virus, ovo će biti dovoljno za prvi nalet bolesti”, zaključio je Siniša Skočibušić.

On se dotakao i teme COVID pasoša. Otkrio je kako je Zavoda za javno zdravstvo, iako to “baš i nije njegova nadležnost”, pokrenuo aktivnosti u osiguravanju privremenih pasoša na razini Federacije BiH…

“Koji bi bili prepoznati u svim zemljama Schengena. Ali i u drugim zemljama. Na taj način bi se oni koji su vakcinisani mogli kretati bez PCR testova”, istakao je Siniša Skočibušić.

Milićević: Raspodjela sredstava nižim nivoima vlasti

Federalna ministrica financija Jelka Milićević sastala se u Sarajevu s predstavnicima Saveza opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Ona je nakon sastanka rekla kako će 30 miliona maraka biti doznačeno opštinama.

“Poslali smo jasnu poruku nižim nivoima vlasti da sve budno pratimo. Te da osluškujemo njihove potrebe. Saglasni smo da se transfer opštinama od 30 miliona maraka podijeli kao i prošle godine. Znači, 10 miliona linearno – isti iznos svim opštinama. To je taj princip solidarnosti”, rekla je ministrica. Te dodala:

“Druga odluka Vlade FBiH je vezana za kapitalne transfere, odnosno infrastrukturne projekte. Uglavnom, 20 miliona će biti vezano za implementaciju projekata u opštinama širom Federacije”.

Jelka Milićević je kazala kako je na današnjoj sjednici Federalne vlade, u vezi ovih projekata i njihove implementacije, definisan javni poziv koji će biti otvoren do 16. jula.

“U javnom pozivu je jasno naglašeno da svi oni koji su prošle godine koristili ta sredstva i nisu ih opravdali do 30. juna neće ih moći koristiti”, zaključila je ministrica financija FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!