SIPA pretresla državni zatvor: Planirana ubistva tužioca Čampare i policajca?

Vijesti 28. okt 202218:38 0 komentara
F. Z./N1

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovini izvršili pretres pritvorskih jedinica u državnom zatvoru u Vojkovićima, potvrdila je to za N1 Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Miovčić je istakla da će dalje biti podneseni izvještaji nakon navedenih aktivnosti, međutim, nije mogla detaljnije govoriti o razlozima pretresa državnog zatvora.

Međutim, prema pisanju Alternativne televizije (ATV), postoji dojava da su određene osobe planirale ubistvo tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare, ali i neimenovanog načelnika banjalučke policije.

Shodno tome, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izdao je naredbu svim Policijskim upravama da se podignu mjere sigurnosti, a državni zatvor u Vojkovićima je danas pretresen, pretpostavlja se, zbog traganja za dokazima o planiranim ubistvima i zbog sumnje da su određene osobe koje su smještene u pritvorskim jedinicama ista planirale.

“Od Državne agencije za istrage i zaštitu zaprimili smo saznanja da za sada neidentifikovana grupa pritvorenika iz predmeta koji se odnosi na dešifrovanje ‘Sky’ aplikacija preuzima konkretne aktivnosti na organizaciju ubistava tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare. Ubistvo se planira kao poruka tužiocima Tužilaštava BiH. Isti izvor ukazuje da ista grupa pritvorenika priprema i ubistvo neimenovanog načelnika Policije iz Banjaluke. Nalaže se svim Upravama da preduzmu pojačane mjere i aktivnosti na svome području, te u slučaju dolaska do korisnih informacija odmah obavijeste Upravu za organizovani i teški kriminalitet”, potvrdio je za ATV direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Kajganić: Provjeravamo informacije

Tužilaštvo BiH ima informacije da se navodno sprema likvidacija jednog tužioca ovog tužilaštva i jednog policijskog službenika, potvrdio je danas Srni glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

“Iz tih razloga izvršili smo pretres u državom zatvoru u Vojkovićima i na Sokocu”, rekao je Kajganić.

On je dodao da ovu informaciju kao i sve druge Tužilaštvo BiH provjerava, te istakao da je ova pravosudna institucija odlučna da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

Podsjetimo, u državnom zatvoru u Vojkovićima se nalaze osuđenici kojima je zatvor, ali i mjere pritvora odredio Sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!