SIPA traži dokumentaciju od stranaka vladajuće većine u RS

Vijesti 22. dec 202110:27 > 10:29 1 komentar
N1

Iz svih šest stranaka vladajuće većine u Republici Srpskoj predstavnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine tražili su dokumentaciju u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, koja je održana 10. decembra u Banjaluci, saznaje N1.

Da su predstavnici SIPA-e posjetili prostorije Narodne partije Srpske još juče je, uz poruku “neka svako radi svoj posao”, na svom profilu na Twitteru objavio Darko Banjac.

U kratkom telefonskom razgovoru Banjac je potvrdio da je SIPA od NPS-a tražila dokumentaciju. Istakao je da “u slučaju vraćanja nadležnosti ne postoji biće krivičnog djela”, te da se u ovom slučaju ne može govoriti o rušenju ustavnog poretka, jer “rušenje ustavnog poretka podrazumijeva nasilje ili pozivanje na nasilje”.

Poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine na saslušanje još nije dobio.

Da se SIPA obraćala i Narodnom demokratskom pokretu potvrdio je lider te stranke Dragan Čavić, ali bez detalja o okolnostima, najavljujući da će se stranka o svemu oglasiti saopštenjem.

Podsjetimo, iza akata koje je 10. decembra razmatrala Narodna skupština Republike Srpske stali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i poslanički klubovi svih stranaka vladajuće većine (SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP).

Na toj sjednici razmatrane su četiri informacije o prenosu nadležnosti “sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine” u oblastima indirektnog oporezivanja, pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine te u oblasti odbrane i bezbjednosti. Uz njih usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima kao i posebni zaključci za svaki od dokumenata. Usvojenim zaključcima predviđa se suspenzija svih sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na Bosnu i Hercegovinu, kao i suspenzija svih akata koje je nametnula Kancelarija visokog predstavnika. Vladi Republike Srpske Narodna skupština je dala rok od šest mjeseci za donošenje novih zakona koji će “omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Nakon sjednice Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “napad na na ustavni poredak”. Na saslušanje u svojstvu svjedoka pozvani su lideri svih stranaka okozicije u Republici Srpskoj. Nakon Gorana Selaka (SPS), Mirka Šarovića (SDS), Nenada Nešića (DNS), danas će biti saslušan i Branislav Borenović, lider PDP-a, a do kraja sedmice i Nebojša Vukanović.

Za napad na ustavni poredak, kako je ranije potvrdio Goran Selak, osumnjičeni su predsjednici svih vladajućih političkih partija koje su predlagači zaključaka, zatim predlagači informacija i zaključaka i ustavne deklaracije, kao i predsjednica Republike srpske, predsjednik Vlade Republike Srpske i šefovi poslaničkih klubova vladajuće većine.

Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH nedavno tražilo od Narodne skupštine Republike Srpske informacije i u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na nivo Republike Srpske.

Podsjetimo u oktobru ove godine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, po završetku sjednice Glavnog odbora stranke na čijem je čelu najavio da je “set zakona za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj spreman i da treba da prođe međustranački dijalog”. Zaključci vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koji “znače značajno vraćanje na dejtonske pozicije” usvojeni su na zajedničkom sastanku 8. novembra.

Kako je Milorad Dodik tada rekao, uz ostalo “predsjednici stranaka vladajuće koalicije dogovorili su se da se, nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, ponovo sastanu i naprave akcioni plan za provođenje dogovorenog”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare