SIPA u zgradi Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izuzima dokumentaciju

Vijesti 16. maj 202215:05 > 15:12
N1

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iznose dokumentaciju iz prostorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci, a koja se odnosi na istragu slučaja aktuelne šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Banjaluka Jelene Majstorović.

Za N1 je potvrđeno da se radi po naredbi Suda BiH, a uz nadzor Tužilaštva BiH.,

Majstorović je javnosti poznata po tome što je tokom 2017. i 2018. godine, skupa sa kolegom Radenkom Popovićem zvanim Pop, najmanje deset puta iskoristila svoju poziciju i ucjenjivala trgovce tražeći mito. Istraga je pokazala da su u najmanje četiri slučaja trgovcima nezakonito oduzeli nakit vrijedan više od 200.000 maraka, piše CAPITAL.

Inspektorka i njen kolega su imali uhodan način rada, tražili su novac kako ne bi kontrolisali poslovanje trgovaca, a onima koji odbiju, nezakonito su oduzimali robu.

Majstorović je od 2020. godine postala šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banjaluka, a do sada je u Upravu za indirektno oporezivanje uspjela zaposliti i kćerku Janu Majstorović.

“Šefica iz poreske”, prema pisanjima medija, vlasnica je i impozantne imovinske kartice. Kako se navodi, ona i njen suprug imaju dva stana Prnjavora. U banjalučkoj Grčkoj ulici navodno ima stan od 95,5 kvadrata, u Jevrejskoj stan od stotinu kvadrata, te dvije garaže. U ulici Jovana Dučića ima stan i garažu vrijedne oko 238.000 maraka, stečeni na osnovu Ugovora o poklonu.

U javnosti, Majstorović i Popović, kao njihove kolege Stevo Savić i Vladimir Puzić, zbog boje uniforme, nosili su nadimak među vlasnicima trgovina kao „crnokošuljaši”.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013. godine, a deset godina ranije otkaz je dobila u NLB Banci u Prnjavoru koja je tužila zbog krivičnog djela za koje je 2005. godine osuđena uslovnom kaznom zatvora.

Ta kazna je 2016. godine izbrisana iz evidencije, a ona je tada već tri godine radila po ugovoru za UIO BiH, iako po zakonu radnik u institucijama u BiH ne može biti osuđen za krivično za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, a državni službenik uopšte ne smije biti krivično osuđivan.

Ubrzo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine primljena je kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije direktor Miro Džakula internom odlukom vratio u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima.

Krajem 2018. godine Džakula je privremeno postavlja za šeficu Grupe. Na ovu poziciju je 2020. godine imenovana za stalno, gdje se nalazi i danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad