Sir Malcolm Rifkind za N1: BiH ne funkcioniše kao normalna zemlja

Vijesti 01. feb. 202120:22 > 20:225 komentara
Podijeli:

Bivši ministar odbrane i vanjskih poslova Velike Britanije u Vladama Margaret Thatcher i Johna Majora, Sir Malcolm Rifkind, u ekskluzivnom intervjuu za N1 iz svog doma u Londonu poručuje kako Bosna i Hercegovina nažalost ne funkcioniše kao normalna zemlja.

Sjećam se posjete predsjedniku Izetbegoviću u to vrijeme kada je kazao da je vjerovatno spašeno oko 100.000 života zbog ove pomoći i druge opreme koje su tada došle. Tragedija u Bosni i Hercegovini se nastavlja, srećom to trenutno nema više stradanja velikog broja ljudi. Ali, još uvijek ste zemlja koja nije uhvatila svoju sudbinu. Dayton koji je doprinijeo kraju rata , što je bilo veoma dobro došlo, nije stavio na mjesto stabilnu strukturu ali jeste veliku autonomiju koju ima Republika Srpska i to kreira unutrašnje probleme u zemlji. Nažalost Bosna i Hercegovina ne funkcioniše kao normalna zemlja u kojoj vlada ima autoritet kroz cijelu zemlju”, kazao je Rifkind.

U ovom intervjuu Rifkind kaže kako zna da će biti gotovo sigurno da će UK i SAD zajedno sa Evropom raditi zajedno na rješavanju pitanja na Balkanu te da će se to posebno ogledati po pitanjima sigurnosti i vanjske politike. Kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine prema NATO-u Rifkind kaže kako naša zemlja mora samostalno riješiti probleme koje ima.

Pored pitanja o Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana Rifkind također odogovara na pitanja o Brexitu, Coroni, odnosima na svjetskoj razini te o tome kako je vidio seriju “The Crown” i kako je tamo prikazana njegova nekadašnja šefica pokojna baronesa Margaret Thatcher.

Komentari

Vaš komentar