“Širenje moralne panike”: Reakcije Sarajlija na crtani film sa glavnim gay likom

Vijesti 05. dec 202218:14 2 komentara
Čudesni svijet / screenshot

Kakvi smo ljudi i bojimo li se drugog i drugačijeg, pa makar i nacrtanog? Burne su reakcije na crtani film Čudesni svijet, gdje je glavni junak LGBT. Jedni traže zabranu filma jer promovira homoseksualnost. No, ima i izuzetaka.

‘Ako mu to previše uljepšaš, dijete može otići na tu stranu’, komentari su građana na novi crtani film ‘Čudesni svijet’. “Gdje je upozorenje da je protagonista gej”, pitanja su roditelja. Mi smo pitali, da li bi Sarajlije odvele djecu da pogledaju takav film?

”Ne bi nikako i ne znam ko to pušta”, upitao se jedan Sarajlija.

”Ma kako ne bi, pa mora dijete da zna šta ne treba”, riječi su drugog.

”'Tu postoji mač sa dvije oštrice, nekada ako mu previše to uljepšaš, može dijete ponukati pa da ne daj Bože ode na tu stranu. Ali u principu, ko može to da gleda, i ko hoće to da gleda, nisam protiv toga”, konstatovala je Sarajka.

”Mislim da nije korektno da djecu koju dobijamo iz konvecionalnih brakova da sad pokušavaju ovi iz nekonvecionalnih da instruiraju”, još jedna je od izjava koju smo čuli prilikom današnjeg anketiranja građana.

No, mnogo je i drugačijih komentara…

Suprotno mišljenje mnogi su izrazili putem društvenih mreža. Razlog zbog kog se podigla velika prašina, kažu, slika je našeg društva. Zabrana ovakvog sadržaja doprinosi mržnji i vršnjačkom nasilju.

”To ako ste homofob, a ujedno roditelj, je isključivo vaša bruka i problem. Zamisli rasist si, u filmu imaš afroamerikanku i tražiš upozorenje, jer ti se to ne sviđa”, jedan je od stavova izraženih na društvenim mrežama.

Iz Sarajevskog otvorenog centra kažu da ih negativne reakcije roditelja nisu iznenadile, te da je riječ o nekolicini građana. Praviti se da nešto ne postoji i zarivati glavu u pijesak, nije rješenje.

”Šta je poruka? Da li treba da lažemo i da kažemo da LGBT osobe nisu postojale? LGBT osobe su oduvijek postojale, samo je pitanje načina na koji razgovaramo o tome, otvoreno pričamo o tome, što otvorenije, što iskrenije, naučno utemeljeno, vjerujem da je bolje za bilo koje društvo, uključujući i naše”, apelovala je Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra.

Profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka, Dino Abazović, trenutno stanje opisuje kao širenje moralne panike.

”Ovdje se ne radi, ne bih rekao, ni o kakvom intencionalnom, namjernom, propagandističkom uratku, ali čak i da je tako, niko nije prisiljen niti bi trebao biti prisiljen da bude izložen tim sadržajima, za koje ponavljam – ne vidim da su pretjerano sporni, jer ipak radi se o ozbiljnim produkcijama, te ozbiljne produkcije vjerovatno iz svog komercijalnog ili nekog drugog razloga, rade to što rade, ali je projekat u potpunosti komercijaliziran”, stava je Abazović.

Nije tako shvaćeno u Srbiji. Pokret Dveri tražio je zrabranu filma. U Novom Pazaru, već je povučen iz ponude. U Sarajevu, to se neće dogoditi, jer kako navode iz Cineplexxa, postoji interesovanje publike, a žalbe i kritike nisu imali.

”Potražnja za filmom nije oslabila, te imamo organizovane školske projekcije, proslave rođendana i organizovane dolaske posjetitelja’‘, saopštili su nam.

Različita istraživanja pokazala su da je u crtanim filmovima uz koje su odrastale brojne generacije, zastupljen visok nivo najrazličitijih oblika nasilja. Međutim, ovakvih reakcija javnosti, nije bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare