“Sirota ljudska bića” danas nisu popustila, slijedi razgovor na nivou eksperata

Vijesti 10. feb 202220:37 2 komentara
Bakir Izetbegović i Dragan Čović; N1

Propao je današnji nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koji se vodio u Sarajevu.

“Sastanak je trajao kraće nego što sam mislio da će trajati”, rekao je lider NIP-a Elmedin Konaković nakon današnjeg nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kratko ali slatko je poželjno u nekim situacijama. U ovoj političkoj – gorak i kiseo ukus u ustima političkih lidera koji ni danas nisu došli do dogovora. Teško je, poručuju. Pozivaju i medije da budu dio razgovora jer balon koji se napuše, može uvijek da pukne

“Pregovori su, kako je to rekao moj rahmetli otac, najteži posao koji je dodjeljen sirotom ljudskom biću”, izjavio je danas Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Sirota ljudska bića nisu popustila ni milimetar. Čuli su stavove jedni drugih danas još jednom. Sada će ih na nivou eksperata analizirati. Nekadašnji Čovićev optimizam, danas je postao Izetbegovićev.

“Ja mislim da se rješenje može naći. Dakle ovo nije tek tako floskula da pokažem neki optimizam. Svi mi sazrijevamo kroz ovaj proces. Mislim da smo se dodatno približiili i da postoji jedna želja, dobra atmosfera da se stvari riješe”, rekao je predsjednik SDA.

Crvena linija koju su spominjali prethodnih dana lideri i dalje ostaje podvučena. HDZ i HNS u cjelini insistira da zadrži pravo zaštite izbora hrvatskog člana Predjedništva kroz izborne jedinice ili liste uz onemogućavanje drugih u FBiH da im biraju predstavnika.

Dragan Čović, ne ulazeći u detalje, kaže da je ovaj model bio i prihvatljiv za Venecijansku komisiju u Neumu.

Probosanske stranke misle drugačije.

“Ako bi recimo u Tuzli ili bilo kojoj drugoj županiji gdje je brojno bošnjačko stanovništvo, masovno glasovali za listu Hrvata, tada bi došlo, moglo doći do promjene vrijednosti glasa. A naš model je bio upravo takav, da bude destimulirajući, da Bošnjaci masovno glasaju za hrvatskog člana Predsjedništva”, izjavio je Čović.

“Narovno da je ostavljen prostor za masovnu diskriminaciju u kojoj bi vrijednost jednog glasa bila disproporcionalna u 30 ili više puta u odnosu na vrijednost istog pripadnika etničke skupine u drugom dijelu BiH. Mi jesmo očekivali da se taj model dodatno pojasni i da nam se da odgovor na to pitanje, ali nismo naravno od Čovića nego ljudi koji su eksperti sa ove HNS-ove strane”, dodao je Konaković.

Slično je i sa Domovima naroda. HNS se oslanja na presudu Ustavnog suda u slučaju Ljubić. Model je za njih u skladu sa Ustavom i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

“Vrlo jasan legitiman izbor 17 izaslanika u Domu naroda Federacije. Mislim da tu nema potrebe da bilo ko kome popušta. To je jednostavno suština BiH, jednostavno su presude takve. I za takav model i oblik kakav je ponuđen smo dobili svi vrlo jasan stav Venecijanske komisije da je on na tragu provedbe diskrimantornih propisa koji sada postoje”, naveo ne nakon pregovora Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

I pomjeranje izbora za mjesec ili dva postoji kao opcija, da bi se dalo još prostora za dogovor.

“Ako prije toga složio sve zahtjeve i jedne i druge strane i napravimo parlamentarnu većinu koja će to moći da izglasa u Predstavničkom domu i Domu naroda, nije nepotrebna i nemoguća misija”, stav je Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a.

No, bojkot izbora, ako ne dođe do dogovora, za Čovića nije opcija. Ali izbori za njega ne bi bili legitimni

Razgovori će se nastaviti, ali ne na nivou lidera, već na nivou eksperata, kako bi se približili modeli. Ono što će biti ključno i kako će se postaviti HNS, ako ne dođe do dogovora. Ali u narednih 7-10 dana mogli bi se uključiti ponovo eksperti iz američke administracije, odnosno EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare