Situacija nije alarmantna, ali je najavljen novi val

Vijesti 12. jul 202219:03 2 komentara
N1

Broj zaraženih koronavirusom ponovno je u porastu. No, situacija nije alarmantna, poručuju liječnici, jer postojeći, omikron soj, ne izaziva teža oboljenja.

Nakon kratkog predaha, koronavirus ponovo kuca na vrata bh. građana. U posljednja 24 sata, u Federaciji Bosne i Hercegovine virus je potvrđen kod 80 osoba. U Republici Srpskoj zaražena je jedna manje, a u Brčko Distriktu ukupno šest. Iako situacija nije alarmantna, očekuje se rast broja novozaraženih u narednom periodu.

“Još uvijek to nije tako dramatično. Sigurno u zadnjih 15-20 dana, svaki dan se povećava broj novozaraženih. Očekujemo po povratku sa destinacija naših građana, nakon dolaska turista, taj broj će se sigurno povećati”, kaže Ednan Drljević, Opća bolnica Sarajevo.

Ohrabrujući podatak je što trenutni omikron soj vrlo rijetko uzrokuje upalu pluća. Pacijenti koji traže pomoć, uglavnom imaju blage simptome koronavirusa.

“Povišena temperatura, bolovi u mišićima, kostima, opšte loše stanje, gubitak okusa koji nije toliko dugotrajan kao što je ranije bio. Obzirom da je ljetne vrijeme, javljaju se još proliv i povraćanja”, pojašnjava Merima Šišić, specijalista urgentne medicine.

70 do 80% novozaraženih su nevakcinisane osobe. A osim fizičkih oboljenja, koronavirus i postcovid ostavljaju posljedice i na psihološkoj osnovi.

“Ljudima je ta izolacija i povlačenje teško palo. Posebno mladim ljudima, tinejdžerima, djeci koja su bila na online nastavi. Bila je povećana anksioznost, ljudi su se plašili, povlačili, neki depresivni simptomi su se javljali. Mnogi od njih su izgubili svoje najbliže, što je naravno uticalo na njihovo raspoloženje”, kaže Đana Lončarica, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Stručnjaci predviđaju da će borba sa postcovidom trajati godinama, iako građani često zanemaruju njegovo postojanje. Uprkos tome što je hroničnim bolesnicima i osobama starijim od 60 godina preporučena i četvrta doza, sumnjaju i u učinkovitost vakcina.

“Vakcinacija je potrebna, ali pitanje je koja i u kojem obliku, i koliko dugo traje imunitet. Ipak ovaj imunitet traje puno kraće, nego što smo ranije pretpostavljali. Mora biti neko tijelo na nivou države koje bi donijelo propise o broju revakcinacija i vrsti vakcine”, ističe Drljević.

Iako su kliničke slike pacijenata blage, zabrinjavajuće je brzo širenje broja zaraženih. Porastu broja doprinijelo je potpuno odsustvo osnovnih mjera. Istim ćemo se možda vratiti već na jesen, kada je najavljen novi val koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare