Situacija s migrantima postaje neizdrživa: “Bacaju boce, kradu nam drva”

Vijesti 23. apr. 202119:12 > 19:501 komentar
Podijeli:

Godinama su bihaćke ruševine dom brojnim migrantima. Jedni, drugi dolaze. Najkritičnije je u prostorima nekadašnjeg preduzeća Krajinametal. Ali i ruševne zgrade Doma penzionera. Policija ponovo kreće u akciju izmještanja migranata iz Grada u kamp Lipa.

“Također smo zatražili od Gradske uprave da zaštiti napuštene objekte jer imamo veliki broj migranata na dvije lokacije, Dom penzionera i objekti Krajinametala, gdje prema našim procjenama danas boravi sigurno oko 600 migranata, nakon današnje akcije sljedeći korak je da vlasti Grada Bihaća stave zaštitne barijere i da ne bude više tehničkih mogućnosti za boravak tih migranta u tim napuštenim objektima”, rekao je Nermin Kljaić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Smeće i dezinfekcija

Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća je dodala:

“Ne samo izmještanje da mi to uradimo, izmjestimo na Lipu, a oni se za dva sata, pet sati vrate. Cilj nam je jer biće uključeno više institucija čim se migranti isele moramo očistiti zgrade, tu se sigurno nalazi četiri, pet tona raznoga smeća. Moramo izvršiti deratizaciju čišćenje i sve ostalo što je potrebno i na taj način i fizički i tehnički zapriječiti ulaze u zgradu”.

Ispred Doma penzionera, jučer su građani izašli i na proteste. Kažu, situacija za okolno stanovništvo odavno je neizdrživa.

“Otvoriti prozore ne možemo, to tako smrdi, smeća ima, lože, od dima ne možemo ništa, gume, namještaj ne znamo ni mi više šta lože”, kažu.

“Bacaju boce, kradu nam drva, ulaze u šupe, odnose sve živo, tuku se naveč od dva sata do pet sati, to je skika, vrište”, dodaju.

Šefica Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungarotti, kaže, ide se i u smjeru rješavanja pitanja migranta izvan kampova.

“IOM je zajedno sa Službom za poslove sa strancima krenuo u pilot projekat gdje tražimo, brojimo, procjenjujemo one koje spavaju napolju, odnosno one koji ne borave unutar postojećih prihvatnih centara, i naša preliminarna procjena je da ih je oko 1.700, dakle daleko smo od onih procjena od 3 hiljade. Mnogima od njih je ponuđeno da pređu u prihvatne centre, neki nisu željeli, drugi koji jesu, smješteni su”, rekla je šefica IOM-a u BiH.

Nastavak valova migranata

Eugenio Ambrosi, šef osoblja IOM-a, podjetio je da se migracije dešavaju svuda po svijetu.

“Novi valovi migranata će se nastaviti, ne samo ovdje, svuda. Ovdje je situacija takva da se još uvijek može držati pod kontrolom, jer broj nije prevelik. I kako bismo se na pravi način uhvatili u koštac, na minumum smanjili patnju tih ljudi, ali i izazove lokalnih zajednica, kako bismo reducirali i pritisak na vlasti moramo imati strategiju, i sistem upravljanja migracijama koji neće značiti samo trenutni odgovor na krizu, ponuditi hranu i sklonište. Moramo raditi na kontroli granica, borbi s krijumčarima, povratku onih koji ne mogu ostati ovdje, ali i na ubrzavanju azila za one koji ispunjavaju uslove”, istaknuo je on.

Čini se da su međunarodne organizacije, bh. vlasti i lokalni zvaničnici konačno našli zajednički jezik. Na ruku im je išao i manji broj ilegalnih migranata u odnosu na prethodne godine. U januaru je Službi za poslove sa strancima prijavljeno oko 670 novopridošlih osoba. Najviše iz Afganistana, Pakistana i neočekivano Eritreje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar