Sivro: Umjesto “Covid semafora” u školama dobili smo kružni tok

Vijesti 29. jan 202118:49 > 19:47 0 komentara

Drugo polugodište u Kantonu sarajevo počinje u ponedjeljak, 1. februara po kombinovanom modelu. Prosvjetni radnici, ali i roditelji, nadaju se da će se učenici što prije potpuno vratiti u škole jer ih ovakav model iscrpljuje.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je za N1 kako prosvjetni radnici online nastavu smatraju nužnim zlom, ali još većim zlom smatraju kombinovanu poručujući da su prosvjetni radnicii “izgorjeli radeći dupli posao”.

“Od nastavnika razreden nastave traži se da s jednom grupom rade prije podne, a s drugom polsijepodne. Rade cijeli dan već četiri mjeseca, a tokom januara su se pripremali za drugo polugodište i radili dokumentaciju. Naše članstvo je u oktrobu konstatovalo da će biti ugrožen kvalitet nastave i da je potrebno uložiti resurse. Online nastava ne postoji već nastava na daljinu, nemaju svi uređaje i uslove da prate, nemaju ni nastavnici u školama. Veliki dio vremena smo provodili kući koristeći svoju opremu i plaćajući ačune za internet kako bi dali nešto od sebe u ovoj priči da djeca imaju što kvalitetnije obrazovanje. Tražili smo da kupe laptope, podijele na revers, da telekomi pojačaju konekciju – od toga ništa nije riješeno osim što je ministar Krivić nešto sredstava iznašao za edukaciju”, kazao je Sivro.

Predstavnica Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je kako im se svidjela ideja o postepenom uvođenju djece u nastavu jer je tako struka rekla, ali im je na sastancima u Ministarstvu osnovnog obrazovanja rečeno kako će dosadašnji problemi biti riješeni.

“U ponedjeljak kreće nastava, a susrećemo se s mnogo problema. Jedan od njih je i medicinski nalaz za djecu koja pohađaju online nastavu. Ministrica je rekla kako će uputiti dopis direktorima škola da se to ne traži, ali to još nisu dobili. Ministrica nam je rekla kako je taj dokument otišao prema njenim pomoćnicima. I dalje je na snazi da starija djeca moraju stano nositi maske. Razgovarali smo i s prethodnim ministrom o tome, ali rečeno je da to traži struka i epidemiolozi”, kazala je Parla.

Govoreći o modelu “Covid semafor” koji je najavljivan i u KS Sivro je rekao kako su se već počele zbijati šale na račun toga.

“Očigledno da nisu mogli nabaviti semafore već kružne tokove. Mi kružimo. Ne ulaže se u obrazovanje. Prošla vlada nije, ne znam šta će ova vlada uložiti. Kada je u pitanju ovaj sistem obradovali smo se kada je zastupnik Marjanović pompezno najavio to u mjerama Vlade KS i semafor, da će riješiti problem u obrazovanju u KS. Znamo da on postoji u Zapadnoj Evropi i znamo kako izgleda, međutim od semafora ništa. Nalazimo se u kružnom toku. Nadležne treba pitati, prije svega Četvorku i Marjanovića šta se desilo da semaforom, ne samo za škole. Mislili smo da će biti urađeno za svaki razred i školu u KS”, rekao je Sviro.

Parla je istakla kako je tačno da nemaju sva djeca jednak tehnološki pristup te da roditelji nisu zadovoljni kvalitetom online nastave.

“Kad djeca nisu u školi samo dobijaju materijale i nemaju jednaku metodologiju predavanja, odnosno očekuje se da roditelji rade sa svojom djecom. Mi nismo nastavnici, mi to ne znamo. Zahtijevali smo da se to rješava sistemski, a ne humanitarno”, poručila je Parla.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!