Sjajna godina za hercegovačku maslinu: “Bude i 50 kg na njoj, a prošle godine 5”

Vijesti 15. aug 202220:19 0 komentara
N1

Jesen će pokazati i koliko je suša štete napravila. Nisu samo džepovi presušili. U nekim slučajevima kombajni neće imati razlog da ulaze na parcele u Semberiji. Malo je onih koji se mogu pohvaliti dobrim urodom. Među njima su hercegovački maslinari.

Savile su se masline u maslinicima kod Ljubuškog. Ova godina, za proizvođače maslinovog ulja biće dobra.

“Ove godine bude i pedeset kilograma na njoj, i sedamdeset, a prošle godine pet. Vrlo je teško reći koliko će biti ulja, sve zavisi od godine. Očekujem dvadeset, trideset tona. I da je sva pod maslinama Hercegovina – mi bismo prodali maslinovo ulje. Svi nose u svoje zemlje, Poljaci, Njemci, Holanđani…”, ispričao je za N1 poljoprivredni proizvođač Dragan Mikulić.

Za razliku od maslina i maslinovog ulja koje se u BiH smatraju luksuzom, osnovni poljoprivredni proizvodi poput kukuruza sprženi su sušom.

“Mislim da na nekim parcelama kombajni neće imati razloga da ulaze, na nekim parcelama prinosi će biti smanjeni na 50%. Nešto je bolja situacija u Modriči i Šamcu, u Posavini gdje je kiše bilo”, istaknuo je Boško Radić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”.

Više detalja u prilogu Aleksandre Tolj – Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!