Sjećanje na 12 banjalučkih beba

Vijesti 24. maj. 202213:481 komentar
Podijeli:
Izvor: Vlada RS

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usljed nedostatka kiseonika.

Cvijeće su položili roditelji 12 beba, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, te brojne druge delegacije.

Nakon parastosa, kod Spomen-obilježja “Život” vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, roditelji nastradalih beba.

Predsjednica RS poručila je da institucije i građani treba da se obavežu na ono što se zove sigurna Republika Srpska u kojoj više niko nikada neće oduzeti pravo djeci da žive i imaju liječenje, da idu u dobre škole i grade sigurnu budućnost.

Premijer RS je rekao da je stradanje 12 banjalučkih beba najveći zločin na ovom prostoru, koji institucije RS nikada neće zaboraviti niti oprostiti svjetskim moćnicima.

Obilježavanje organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba zbog nedostatka kiseonika.

Ovaj slučaj i danas ima više tumačenja šta je stvarni uzrok ovog tragičnog događaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar