Sjećanje na Mirzu i Davorina: Odgovor na novinarsko pitanje u Beogradu 1998.

Vijesti 08. dec 202210:47 0 komentara
N1

Na današnji dan prije 21 godinu napustio nas je najveći košarkaš rođen u BiH, Mirza Delibašić.

Senad Pećanin, advokat, a nekada urednik magazina Dani sa Mirzom Delibašićem i Davorinom Popovićem doživio je dosta zanimljivih siuacija. Jedne se prisjetio danas.

“Na današnji dan prije 21 godinu umro je Mirza Delibašić. Svi ga se sjećaju kao košarkaškog virtuoza, s razlogom.
Kada su Indexi prvi put poslije rata imali koncert u Beogradu, mislim 1998. godine, na konferenciji za medije u Sava centru okupio se rekordan broj novinara. Atmosfera je bila prijateljska, sve dok “koleginica” nije Davorinu postavila sljedeće pitanje:”Da li je tačno da ste tokom rata u Sarajevu vi, Mirza Delibašić i Josip Pejaković bacali srpsku djecu lavovima u Zoološkom vrtu i da ste držali javne kuće sa Srpkinjama?”  U prostoriji je prvo nastao muk, a onda su novinari počeli da viču na koleginicu. Sve oči su bile uprte u Pimpeka. A onda je uslijedio njegov fantastican odgovor:”Da. Sljedeće pitanje?”

Desetak godina nakon toga Košarkaški klub Bosna je igrao kup utakmicu u Bileći. Publika u maloj sali je bila kao iz Bulajićevih filmova: šubare sa kokardama, zastave sa lobanjama, Mladićeve fotografije… Kada je spiker pojedinačno prozivao igrače Bosne za izlazak na teren publika je urlicima i užasnim uvredama ispraćala svako ime. A onda je spiker, kao posljednjeg igrača, najavio Danka Delibašića. Dogodilo se čudo: prvo je nastao muk, a onda je uslijedio aplauz…
Ja Mirzu pamtim kao čovjeka sa najplemenitijim, najotmenijim duhom kojeg sam ikada upoznao.
Moj Majstore, kad bi znao koliko fališ…” napisao je Pećanin.

Članovi porodice, prijatelji, poznavaoci i poštovaoci Kinđetovog lika i djela položit će danas u 14 sati cvijeće na grob Mirze Delibašića u Aleji velikana sarajevskog groblja “Bare” i time obilježiti 21. godišnjicu smrti najvećeg sportiste u historiji naše zemlje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!