Mašić: Novalićeva vlada “najveća elementarna nepogoda”

Vijesti 05. okt 202212:09 0 komentara
F.Z./N1

Vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH završena je veoma brzo. Očekivano, s obzirom na to da mandat trenutnih zastupnika ističe. Usvojen je Nacrt zakona o minimalnoj plati u FBiH.

Nakon sjednice predstavnicima medija obratio se i predsjednik FBiH Marinko Čavara. Naveo je da slijedi javna rasprava koja će trajati 90 dana, kao i rasprava sa poslodavcima, ali brzo rješenje ne može se očekivati. Predstavnici medija pitali su i da li je zadovoljan proteklim mandatom, na šta je odgovorio odrično.

“Ne mogu biti zadovoljan jer smo imali više nesporazuma, a vrlo malo dogovora”, konstatuje Čavara.

Marinko Čavara i Melika Mahmutbegović (F.Z./N1)

Nacrt zakona o minimalnoj plati uputio je još 2017. godine Klub SDP-a BiH, podsjeća zastupnik ove partije Damir Mašić.

“Nakon toga predložili smo ga ponovo četiri ili pet puta, a stav Vlade je poznat. Dakle, negativan. Ovaj zakon, koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH je rađen identičan je našem i vrlo rado smo pristali da ga ponovo podržimo”, kaže Mašić. Ocijenio je i dosadašnji rad federalne Vlade, navodeći da je postovjećuje sa “najvećom elementarnom nepogodom, koja je mogla da pogodi FBiH”, podsjećajući na “niz propalih projekata”, na čelu sa Fadilom Novalićem.

S druge strane, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović optimističan je da bi Zakon mogao uskoro da stupi na snagu i spriječi sve veći odlazak mladih ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!