Sjednica Skupštine Općine Srebrenica: Da li će Ćamil Duraković biti smijenjen

Vijesti 16. sep 202108:27 > 08:32 1 komentar
N1

U Srebrenici je za danas zakazana sjednica Skupštine općine na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda prijedlog za smjenu aktuelnog predsjednika Skupštine Ćamila Durakovića.

Prijedlog za opoziv Durakovića podnijeli su odbornici srpskih stranaka u Skupštini opštine “zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa predsjednika Skupštine putem medija gdje istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u svoje lično ime“.

Odgovornost

Duraković u izjavi za Fenu uoči ove sjednice navodi da je “skoro pa uvjeren“ da će doći do njegove smjene, jer su 25. augusta srpske stranke koje imaju većinu u Skupštini bile, kako je rekao, izričite u tome.

“Za posljedice koje će uslijediti nakon moje smjene Srbi će snositi odgovornost, jer incijativa za moju smjenu nije došla od Bošnjaka, nego od Srba. Pitam se koji je Bošnjak spreman da pristane na uslove Milorada Dodika. Sutra ćemo vidjeti kakvo će biti tajno glasanje”, kazao je Duraković.

Napominje da je njegova smjena inicirana nakon što je zbog negiranja genocida podnio krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poslije toga je najavio da će Duraković biti smijenjen nakon ljetnih odmora.

“Ono što je kristalno jasno jeste da je smjena mene pokušaj srpski stranaka da nametnu legitimnu volju Bošnjacima, jer pozicija predsjednika Skupštine po zakonu pripada Bošnjacima, a ne po legitimnoj volji srpskih stranaka”,  ističe Duraković.

Blokada lokane vlasti

Podvlači da je u ovom momentu odluka kluba Bošnjaka jasna te da su javno rekli da neće biti drugog prijedloga za predsjednika Skupštine. Na osnovu zakona, rok je 60 dana da se imenuje predsjednik Skupštine koji mora biti Bošnjak.

“Srbi znaju da na ovaj način idu u blokadu lokalne vlasti, jer ako se nakon šezdeset dana ne imenuje Bošnjak dolazi do ponovljenih izbora. Ta incijativa je politički sunovrat, koja dovodi do blokade lokalne vlasti”, upozorava Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare