Skaka za N1: Ne bi bilo ozbiljno da izdvajamo novac za doček Nove godine

Vijesti 30. dec 202019:01 > 19:02 0 komentara
N1

Iako je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka tokom godine najavio kako će Sarajevo imati veličanstven doček Nove godine, u međuvremenu je, u skladu sa epidemiološkom situacijom promijenio odluku. Sredstva predviđena za doček Nove godine preusmjerio je za nabavku vakcina, a o detaljima je Skaka govorio u emisiji Dan uživo.

U jednom trenutku se proslava Nove godine spominjala u online formatu, a o tome zašto se odustalo od toga, Skaka je kazao kako nije situacija da se slavi, zbog krize koju je izazvala pandemija korona virusa, kao i situacija sa migrantima.

Ovakva situacija traži od nas odgovorno ponašanje, posebno u trenucima kad imamo smanjen budžet. Ne bi bilo od nas ozbiljno da kada se borimo sa svim problemima da značajan dio sredstava izdvajamo za doček Nove godine“, rekao je.

Grad Sarajevo je uvijek svake godine izdvajao 100.000 KM za organizaciju dočeka Nove godine. Mi smo rebalansom budžeta smanjili taj iznos na 30.000 KM tako da smo sada ta sredstva zaledili i čekamo odgovarajući fond u koji ćemo prebaciti sredstva za nabavku vakcina protiv korona virusa. U fokusu će biti naši sugrađani koji nemaju zdravstveno osiguranje, iako će teško to biti praćeno, ali ćemo zahtijevati da se to prati“, dodao je.

Na naše pitanje šta je to što su prvobitno planirali, a što je trebalo zasjeniti i njujorški doček Nove godine rekao je kako je Sarajevo imali spektakularan doček Nove od njegovog mandata, te da su glavni grad Bosne i Hercegovine napravili da bude centar regije, te da to nije bilo trošenje novca, nego je imalo ekonomske posljedice u punjenje budžeta.

Kad smo u septembru 2019. imali potpisan ugovor sa Joskimovićem, odlučili smo da pregovaramo sa kompanijom iz Zagreba koja zastupa svjetske zvijezde i dobili smo prijedlog od kompanije iz SAD-a u januaru 2020. Ta cifra je bila deset puta veća, ali važno je kazati da pored tih naših 100.000 KM imamo sponzore, Vladu KS, Turističku zajednicu KS koja direktno ima koristi od organizacije takvog događaja i komercijalne sponzore. Imali smo dogovor sa tim agentima da jedan dio dovede u Sarajevo i to bi pozicioniralo grad na način da budemo centar Evrope“, istakao je.

Gradsko vijeće Sarajeva danas je na sjednici, nakon razmatranja, jednoglasno usvojilo budžet Grada Sarajeva za 2021. godinu u iznosu od 15.674.499 KM, a Skaka je naveo kako je optimističan u vezi sa budžetom, s obzirom na to da će doći vakcina i da će od proljeća stvari da se pokrenu i počet će se procesi brže dešavati te da će punjenje budžeta početi onako kako su planirali. Istakao je da je KS prva lokalna zajednica koja je usvojila budžet.

Ovo je prvi put da smo zajednički funkcionisali, nismo zamarali javnost, nismo pravili nikakav cirkus“, komentarisao je gradonačelnik Sarajeva.

Pročitajte još

Spominje se da će on biti budući kandidat za gradonačelnika Sarajeva ispred SDA. “Ima niz preduslova za to: da dobijem povjerenje svoje političke partije, da oni kažu da li sam dobro radio svoj posao ili ne i da SDA ima većinu u Gradskom vijeću. Jako mi je žao što o tome nisu mogli da glasaju moji sugrađani“, kazao je Skaka za N1.

Skaka je nakon lokalnih izbora podnio ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Kantona Sarajevo i članova Kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, ali nije na mjesto predsjednika Opštinskog odbora Stari Grad. “Osnovna stvar koju sam naveo u svojoj ostavci jeste da to ostane interni dokument i smatram da je to interna stvar i ne treba biti u medijima. Žao mi je što taj dokument nije pravilno iščitan. Dao sam ostavku Izvršnom odboru, odnosno predsjedniku Skupštine jer smatram da sam jedini prvi krivac za loš rezultat u općini Stari Gradu“, istakao je.

Mi smo imali blaži pad u Starom Gradu, ali lično mogu biti zadovoljan mada smatram da to nije bilo dovoljno. Imali smo kvalitetnog kandidata za načelnika u općini Stari Grad. Šta je presudilo ovom rezultatu, to će pokazati analize. Ukupan trend u Sarajevu nije bio pozitivan za SDA. Imate četiri protivnika koji su se ujedinili kako bi pobijedili SDA“, naveo je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!