Skandal: Gradonačelnik Prijedora odbio da se sastane sa europarlamentarcima!

Vijesti 21. jun 202213:08 5 komentara
N1

Delegacija članova Evropskog parlamenta iz reda Zelenih/EFA-e i člana njemačkog Bundestaga je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), tokom koje su juče bili u Banjaluci i Prijedoru. Delegacija koju čine MEP Tineke Strik (NL) i Viola von Cramon (DE), kao i MP Boris Mijatović (DE) je dva dana u posjeti BiH kako bi učestvovali u razgovorima sa zvaničnim institucijama, političkim strankama, organizacijama civilnog društva i drugim akterima u Sarajevu, Banjaluci i Prijedoru.

Članovi ove delegacije, nakon jučerašnje posjete Banjaluci, zaputili su se ka Prijedoru gdje je trebalo da se sastanu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom (SNSD) i predsjednikom gradske skupštine Mirsadom Duratovićem (DF).

Ipak, do sastanka nije došlo, jer su predstavnici grada odbili da održe zajednički sastanak na kojem bi prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora i roditelji ubijene djece.

Kako su prethodno obaviješteni da je planiran sastanak u gradskoj upravi na kojem bi, osim domaćina i europarlamentaraca, prisustvovali i predstavnici udruženja Kvart, Fikret Bačić, predstavnik inicijative roditelji ubijene djece za izgradnju spomenika i Edin Ramulić, aktivista, gradonačelnik i predsjednik skupštine su na kraju odbili da razgovaraju.

Naime, europarlamentarci su došli ispred gradske uprave u zakazano vrijeme, isto kao i predstavnici nevladinog sektora i aktivisti, ali ih je na ulazu dočekala službenica koja im je rekla da u zgradu mogu ući samo gosti iz EU.

Naravno, oni su insistirali da se sastanak održi u formatu u kojem je i dogovoren, ali gradonačelnik i predsjednik skupštine nisu željeli da sastanku prisustvuje bilo ko drugi osim njih i parlamentaraca iz EU. Na kraju, nekog kraćih pregovora preko službenice grada, gosti iz EU su odbili da se sastanu sa gradonačelnikom bez aktivista, te su odustali od sastanka i otišli.

Infomraciju je potvrdio i Edin Ramulić, aktivista koji je trebalo da prisustvuje sastanku u upravi grada Prijedora.

On kaže da je trebalo juče da imaju zajednički sastanak na kojem im je plan bio da ispred Inicajative roditelja ubijene djece opet delegiraju pitanje izgradnje spomenika, ali kad su došli ispred zgrade gradske uprave u zakazano vrijeme, rečeno im je da ne mogu prisustvovati sastanku.

“Oni su imali nas na popisu, ali su odlučili tada da mi ne možemo da prisustvujemo. Na to su ovi iz EU insistirali da svi budemo na sastanku i da, ako nećemo mi biti, da neće ni oni. Tu je službenica ulazila i izlazila i prenosila poruke između gradonačelnika i parlamentaraca, da bi na kraju svi otišli kad smo vidjeli da od toga nema ništa”, rekao je Ramulić prenosi BUKA.

On kaže da ne zna zašto se to desilo i zašto je vlast u Prijedoru odlučila da odbije sastanak sa gostima iz EU, ako i mi prisustvujemo.

“Mogu samo da pretpostavim da je razlog za to radikalizacija nakon dolaska novog gradonačelnika, jer smo mi sa bivšim gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem imali odličnu saradnju i nije bilo ovakvih situacija. Drugi razlog bi mogla biti i osveta predsjednika skupštine grada nama koji nismo dopustili premijeru FBiH i njima iz političkih partija da se obrate na obilježavanju Dana bijelih traka”, pretpostavlja Ramulić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare