Skandal na granici između BiH i Hrvatske: “Humanost Evrope?”

Vijesti 31. jan 202119:19 10 komentara
N1

Nevjerovatne scene zbile su se u graničnom pojasu između BiH i Hrvatske. Četiri eurozastupnika i tri reportera iz Italije, tvrde, našli su se na meti hrvatske policije. Kažu da su bili spriječeni u nakani da provjere kako hrvatski policajci tretiraju ilegalne migrante koji prijeđu granicu iz smjera BiH.

Nekoliko minuta trajala je rasprava između predstavnika Europskog parlamenta i graničara koji čuvaju europsku granicu.

Razgovor telefonima – “Razgovarao sam sa zapovjednikom. On mi je rekao da će kontaktirati odgovorne u Zagrebu kako bi provjerio dokle možete doći”.

Talijanski protal Avvenire navodi da su policajci progonili skupinu promatrača kako bi ih sprječili da vide konrolni punkt u obližnjoj šumi. Nekoliko je policajaca, tvrdi portal, zgrabilo novinare dok je desetak drugih blokiralo prolaz.

Možda ne želite da vidimo druga kriminalna djela i sve sto se događa. To su nevjerovatni prizori. Ali neće se ovako završiti. Imate našu riječ”, kazao je Brando Benifei, europarlamentarac.

Humanost Evrope? O kakvoj humanosti govorimo, ako eurozastupnici ne mogu ni vidjeti šta se događa na evropskom tlu“, komentarisala je Alessandra Moretti, eurozastupnica.

U delegaciji je bio i potpredsjednik Europske komisije za ljudska prava Pietro Bartolo.

Možda tamo nećemo pronaći nikoga. Ali hoćemo da vidimo gdje se nalazi ta granica”, naveo je Bartolo.

Parlamentarci su prisutnim medijima objašnjavali kako ovako nešto nisu doživjeli ni u Kurdistanu ili u Palestini, te da nisu očekivali da se ovo može dogoditi na tlu Europske unije.

Po povratku sa granice, eoroparlamentarci su se u Bihaću sastali sa predstavicima lokalne vlasti i Vladom Unsko-sanskog kantona. No, opsežniji komentar na susret sa hrvatskim policajcima je izostao.

Ne bih želio davati komentare o tome što se događalo u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati, vidjet ćemo. Nismo to očekivali, ali vidjet ćemo, raspravljat ćemo o tome“, kazao je Benifei.

Uslijedio je i odgovor hrvatskog MUP-a. Tvrde kako su samo radili svoj posao na zaštiti državne i europske granice. Parlametarci se jesu ranije najavili, ali su upozoreni da se ne mogu kretati šumom, jer je riječ o miniranom području.

Mi smo odmah putem Ministarstva vanjskih poslova odgovorili na tu notu i rekli da sa zadovoljstvom prihvaćamo njihov posjet u Prihvatilišti za strance Porin. Međutim, da ne možemo izaći u susret nezakonitom prelasku državne granice na mjestu koje nije određeno kao granični prijelaz“, naveo je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za grancu MUP-a RH.

Zastupnici su inzistirali na prolasku, kažu u MUP-u, te su prešli policijsku traku koja je označavala minsko polje. Nikakvih neugodnosti niti incidenata nije bilo, ali dodaju kako je posrijedi provokacija.

Mi još uvijek istražujemo je li to povezano sa tim događajem – u dva navrata se organizirala određena skupina migranata sa bh. strane sa namjerom da nezakonito prijeđu na toj točki“, dodao je Ničeno.

“Da je ovo još jedna u nizu provokacija, vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavaju svojih ustavnih i zakonskih zadaća, a to je zaštita državne granice”, kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH.

O navodnom nehumanom postupanju prema migrantima, što je Hrvatska više puta opovrgavala, pisali su brojni mediji uz svjedočenja samih migranata. Apeli međunarodnih organizacija na Brisel i Zagreb nikada nisu završili utvrđivanjem što se zaista događa na granici između BiH i Hrvatske.

Ovo je je vjerovatno bio samostalni pokušaj manje grupe euoropskih parlamentaraca da se na licu mjesta uvjere da li je to tačno, i da sami neposrednim opažanjem vide šta se događa na terenu. To je samo početak ozbiljnijeg pristupa da se sve vrste navoda da hrvatska policija neprofesionalno posptupaju prema migrantima, ispitaju od neovisih tijela“, istakao je Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku UNSA.

Migranstka kriza, navodi o tomu da hrvatska policija vraća migrante u BiH, godinama unatrag je opeterićivala odnose Zagreba i Sarajeva. Teške optužbe su se mogle čuti sa bh. strane, pa čak i da hrvatska policija nelegalno upada na teritorj BiH. Službeni Zagreb je sve to iznova demantirao.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare