Skočibušić iznio nove preporuke u pogledu epidemiološke situacije u FBiH

Vijesti 26. jul 202114:53 0 komentara
Foto: FENA

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić danas je iznio nove preporuke u pogledu epidemiološke situacije u Federaciji BiH.

– Jedna od preporuka je da se osigura osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i s vidom najmanje jedan dan u sedmici kada te osobe mogu uz pomoć prevoditelja dobiti pomoć da se mogu vakcinisati – rekao je Skočibušić.

Također, preporuka je da se nakon vakcinisanja postojećih grupa koje su već predložene pristupi prema odluci kantonalnih zavoda za javno zdravstvo vakcinisanju drugih grupa stanovništva koje nisu u sadašnjim prioritetima.

– Osim toga, Zavod za javno zdravstvo FBiH će provesti vakcinisanje grupa od posebnog interesa za Federaciju i BiH – kazao je Skočibušić.

Predloženo je da kantonalni zavodi za javno zdravstvo počnu s organizacijom dana otvorenih vrata sve prema raspoloživim količinama vakcina.

Predviđena je i masovna imunizacija na nivou općina s ciljem veće dostupnosti kućanstvu.

– Formiranje mobilnih timova je predloženo, koji bi trebali služiti za imunizaciju migranata i Roma odnosno posebno ranjivih grupa koje nisu dovoljno uključene u zdravstveni sistem BiH, a ljudi su među nama. Također, potrebno je formirati mobilne timove za imunizaciju kućanstva koje je veoma udaljeno od sjedišta centara za imunizaciju – istakao je Skočibušić.

Navodi da bi se vakcinisanje trebalo obavljati od 08 do 20 sati u dvije smjene i to svaki dan u sedmici.

Na ovaj način, kako kaže, sačuvat će se dobra epidemiološka situacija u Federaciji BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!