Skočibušić iznio sve detalje o vakcinama i vakcinaciji građana u BiH

Vijesti 10. jun 202111:59 2 komentara
N1

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić govorio je o detaljima nabavke vakcina nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić rekao kako u BiH stiže 500.000 doza vakcine Sinopharm.

Kako je izjavio Skočibušić, u zavodu na čijem je on čelu su otpočeli pregovore izravno sa Pfizerom, a da tu aktivnost za sada vodi Ministarstvo civilnih poslova. Kako je naveo, planira se nabaviti 1,2 miliona doza vakcina Pfizer, od čega će jedan milion ići za FBiH, a 200.000 za RS.

Rekao je i da su im se obratili brojni ponuđači, da sa svima vode pregovore te se nadaju se da će imati veću količinu vakcina s kojima će se moći ubrzati vakcinisanje u FBiH..

Govorio je i o tome koliko je do sada stiglo vakcina u BiH.

Putem Covaxa, EU-a i brojnih donacija u BiH je stiglo 269.207 cjepiva, a ukupno je administrirano 164.780. Od toga prvom dozom 134.299, a drugom 30.481“, izjavio je.

Rekao je i da će isporuka vakcina Sinopharm biti brza, s obzirom da imaju takva obećanja te da isporuku kontroliše Vlada NR Kine. Kada je riječ o Pfizeru, iz te firme će dati tačnu dinamiku kako će isporučiti.

Kazao je i da nam ne odgovara da odmah dođe milion vakcina, nego kroz više mjeseci, jer ih treba čuvati na minus 80.

Komentarisao je i šta je problem u vezi sa Sputnjikom V te istakao kako su iz ruskog fonda naveli da bi nakon komponente A, komponenta B bila isporučena do tri mjeseca. Inače se Sputnjik V do sada davao nakon tri sedmice, a sada bi revakcinu građani dobili nakon tri mjeseca. Kako je istakao Skočibušić, nisu sigurni kakav bi učinak bio kod takvog odgođenog vakcinisanja te su se iz tog razloga javile nedoumice.

Skočibušić je naveo i da je rok trajanja Sinopharmu do dvije godine, što njima odgovara jer domovi zdravlja imaju kapacitete za čuvanje te vakcine.

Kad je riječ o interesu stanovništva za cijepljenje, istraživanje je pokazalo da interes raste, ali i dalje broj onih koji su rekli da se žele cijepiti iznosi 34 posto. Onih koji se ne žele cijepiti je 45 posto, a neodlučnih je 20-ak posto“, rekao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FbIH je govorio i o skladištenju vakcina, te je naveo je da skladištenje na minus 20 dosta zahtjevno i da nam je lakše skladištiti na minus 60 do 80, jer smo dobili od međunarodne institucije velike ultra hladne zamrzivače.

Komentarisao je i trenutnu epidemiološku situaciju za koju je rekao da je više nego povoljna, ali da se ne smijemo opuštati.

“Individualne mjere moramo nastaviti provoditi. Istraživanja pokazuju da nas na jesen očekuje četvrti val koji vjerovatno neće biti tako brojan i opasan, ali ako se budemo čuvali, procijepimo se čim nam se pruži prilika, bit će lakše“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare