Skočibušić: Razmatra se skraćenje roka izolacije u FBiH

Vijesti 14. jan 202213:00 0 komentara
N1 BiH

Razmatra se skraćenje roka izolacije u FBiH, ali obzirom da još uvijek vlada Delta soj virusa korona takav potez mogao bi biti opasan, poručio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, te dodao da će skraćenje izolacije biti moguće kada predominatan soj bude Omikron.

Četvrti val pandemije virusa korona se pogoršava, dodaje Skočibušić, a to je uslovljeno omicron genetskom varijantom. Zbog visokih brojeva zaraženih pozvao je na poštivanje mjera, ali i na vakcinaciju. Kaže nije kasno za prvu, drugu ili treću dozu.

Booster doza može doprinijeti da se popravi ova situacija. Mnoga su pitanja vezana za skraćivanje trajanja izolacije. Razmatramo takvu odluku, ali je nismo donijeli. Trenutno prema dostupnim informacijama nakon sekvencioniranja u FBiH dominira delta varijanta. Kada budemo imali omicron varijantu predominantno onda ćemo moći razmišljati i o skraćivanju”, rekao je Skočibušić.

Skočibušić je dodao da su građanima u FBiH dostupne vakcine Moderne, Pfizera i Sinofarma.

“Pozivam sve građane da se uključe, ali i zdravstvene ustanove da rade i popodne”, rekao je direktor Zavoda.

Skočibušič je posebno pohvalio Kanton Sarajevo koji vakcinaciju organizuje i u tržnim centrima, i koji traži dodatne vakcine jer ih uspijeva potrošiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!