Škola u Tuzli pozitivan primjer: Školska godina počela sa većim brojem učenika

Počela je nova školska godina. Iako mnoge osnovne škole ističu smanjen broj upisanih učenika, ima i pozitivnijih primjera. Takav je u OŠ "Mejdan" u Tuzli.

Nova školska godina u Tuzlanskom kantonu počela je himnom Bosne i Hercegovine, a onda zvonom, ponovnim susretima i radošću.

Osnovnu školu Mejdan prošle godine je pohađalo 236 učenika, dok je jutros obrazovni proces započelo 265 učenika od čega su 33 prvačića.

“Spremili smo se lijepo za školu, ruksak i sve ostalo. Jako nam je značajno što smo dobili barem knjige besplatno”, kazala nam je majka prvačića Jasmina Hodžić.

Učenici s kojima smo razgovarali rekli su nam da se raduju školi.

Inače OŠ “Mejdan” već tri godine bilježi porast broja učenika.

“Nije to neki značaj broj povećanja broja učenika ali kada pogledamo da na naših 230, ovo povećanje od još 20 i nešto učenika je veoma značajno. Praktično smo dobili jedan novi razred u posljednje tri godine”, rekao nam je Dževad Mehić, direktor OŠ“Mejdan“ Tuzla.

Sve je više i učenika iz romske populacije pa tako ove godine ih je 40, a njihovo obrazovanje pomažu i romska udruženja.

“Obezbijedili smo zajedno sa njima i neki pribor za početka školske godine. Djeca romske populacije se uklapaju u obrazovni sistem. Svake godine imamo sve bolje rezultate”, dodao je direktor Mehić.

Ipak, nije lako, priča nam Merima koja školuje troje djece od kojih je mali Mirel prvačić kao i njegov rođak Miralem.

“Boga mi, teško, vjeruj mi. Moraš odjeću,obuću, opremu čitavu za školu. Treba i za obroki sve. Ali dijete se mora školovati”, ispričala nam je majka Merima Osmanović.

Učenik Mirel Osmanović nam je kazao da su on i njegov stariji brat Miralem sami uradili što je potrebno za upis u školu. Rekao nam je i to da očekuje da će danas pisati u školi.

A oni koji odavno čitaju i pišu i ove godine završavaju osnovno obrazovanje, imaju druge probleme.

“Najbolje mi je išla matematika iako na kraju godine bude malo mučenja ali na kraju sve bude u redu. Dok su geografija i biologija strašne”, istakla je učenica Mia Ćejvanović.

“Idu mi bosanaski, njemački, engleski i drugi jezici, a naučni predmeti ne idu nikako”, dodao je učenik Ivano Pejić.

“Mi vrijedno radimo i zaista se trudimo da postignemo dobre rezultate, da pokažemo da je znanje bitno, da je obrazovanje bitno i da je odgoj bitan”, mišljenja je nastavnica Alisa Pejić.

Iz resornog ministarstva tvrde da sa više mjera javne politike, nastoje poboljšati obrazovanje.

“Ove godine smo izdvojili preko 3,8 miliona KM za udžbenike za sve učenike u osnovnim školama, a potom smo izdvojili 3,6 miliona KM za investicije u škole, za nabavku materijala, određene popravke”, pojasnio je ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović.

U narednom periodu stipendijama će biti nagrađivani najbolji učenici, a sve kako bi se nagradilo zalaganje, trud i rad u obrazovanju kao najboljoj životnoj investiciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad