Skomorac o stanju u zeničkoj bolnici: Situacija se iz dana u dan pogoršava

Novi dan 09. nov 202110:27 > 11:31 0 komentara
N1

Kakva je situacija u bolnicama, ima li dovoljno kisika, u kakvom su stanju pacijenti oboljeli od korona virusa, za N1 su govorili Ednan Drljević šef Infektivnog odjeljenja sarajevske Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Rasim Skomorac, direktor Bolnice u Zenici.

Racionalizirana potrošnja

Gosti su kazali da trenutno nemaju problema sa nabavkom kisika.

“Za sada nema problema. Za ove što su na manjim protocima imamo oksigenatore. Zadovoljni smo sa opskrbom kisika. Imaćemo da prebrodimo da se osposobi Messer”, kazao je Drljević.

Skomorac je kazao da rezreve postoje za dan i po.

“U toku su razgovori sa Messerom za dodatne količine. Zasad nema poteškoća, imamo dovoljno za pacijente”, naveo je Skomorac.

Drljević ističe da je teško racionalizirati potrošnju kisika.

“Kisik se troši po indikacijama za svakog pacijenta. Mi smo jedino pazili da se racionalno troši, tj. da kada se pacijenti ne opskrbljavaju da se zatvara, a to se radilo i prije zbog opasnosti od zapaljenja. Uveli smo oksigenatore za one na manjem protoku, druge uštede nisu moguće”, pojasnio je.

Skomorac navodi da se racionalizacija može postići na više načina.

“Mi smo na početku pandemije pokušali da napravimo vodiče za primjenu kisika i nastojimo se toga držati. Svaki slučaj se procjenjuje pojedinačno. Napravili smo unapređenje u nadzoru kisika, tako smo racionalizirali potrošnju i osigurali dostavu kisika do pacijenta”, kazao je.

90 posto pacijenata na respiratoru nevakcinisano

Govoreći o situaciji u Općoj bolnici, Drljević kaže da broj pacijenata u posljednjih mjesec dana se kreće između 70 i 80.

“To je uobičajeno stanje i predstavlja neko drastično pogoršanje da bi zdravstveni sistem bio ugrožen. Zasad se možemo nositi, ali se probojavamo slijedećg vala, zbog pacijenata koji su ovisni o respiratoru”, kazao je.

Ističe da je preko 90 posto pacijenata na respiratoru nevakcinisano.

“To je nama najbolji dokaz da je vakcinacija jedino pravo sredstvo. Apeliram na građane da sve učine da ne dođu u situaciju da budu priključeni na respiratore”, poručio je.

Skomorac navodi da je u zeničkoj bolnici hospitalizirano 76 pacijenata.

“Od toga je 13 pacijenata na intenzivnoj njezi, a 10 pacijenata na respiratorima.  Situacija se iz dana u dan postepeno pogoršava. Raste broj pacijenata na dnevnoj bazi i taj trend nas brine”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!